Bin Laden fia bejelentkezett az al-Kaida vezetésére

"Itt mindannyian Oszamák vagyunk" - üzente videójában az Egyesült Államoknak Hamza bin Laden, a néhai terroristavezér, Oszama bin Laden fia, aki bosszúval fenyegette az Egyesült Államokat apja öt évvel ezelőtti meggyilkolásáért.

A Dzsamiat Ulema e Iszlam tálib párt hívei Oszama bin Laden portréjával, 2013. május 2-án, bin Laden halálának második évfordulóján. AFP PHOTO/ BANARAS KHAN

Hamza bin Laden az elemzők szerint az al-Kaida vezetésének átvételére készül annak jelenlegi vezetőjétől, a nem túl karizmatikus Ajman az-Zavahritól, akinek a vezetésével a terrorszervezet eljelentéktelenedett és teljesen átengedte a teret az ISIS-nek a dzsihadista mozgalmon belül.

Hamza bin Laden szent háborúval, dzsiháddal fenyegette meg az amerikaiakat, részben mert szerinte "elnyomják a muszlimokat", részben pedig az apja haláláért. "Ha azt gondolták, hogy az Abbotábádban elkövetett bűncselekményük megtorlatlan marad, akkor tévedtek" - mondta.

A vélhetően most 25 éves Hamza bin Laden - akinek holléte nem ismeretes - további terrortámadásokat helyezett kilátásba az Egyesült Államok területén és külföldi amerikai érdekeltségek ellen. (MTI)