Ronaldo nélkül is legyőzték a portugálok Franciaországot

Portugália volt az a csapat, amelyik a legtöbb Európa-bajnoki meccset játszotta egészen mostanáig úgy, hogy soha nem nyerte meg a tornát. Eddig.

A fináléban azzal a francia csapattal kerültek össze, amelyik otthon nem bukott még döntőt. Eddig.

A döntő nem hozott jó játékot, kiderült, hogy Pogba nem Zidane, Griezmann nem Platini, Deschamps nem egy jó edző, a portugálok pedig saját képességeiket felmérve Ronaldo nélkül is tudnak sikeresek lenni.

A franciák lendületesen kezdtek, Griezmann kétszer is helyzetbe került tíz perc alatt, de aztán visszafogták magukat, nem kockáztattak sokat.

Meglepő módon az sem nekik segített, hogy Ronaldo megsérült az első félidőben. Ezután sem mentek előre, a portugálok viszont összeomlás és kétségbeesés helyett még fegyelmezettebbé váltak.

Ennek ellenére megvoltak a helyzeteik, ha nem is sok, és nem is akkorák, de feltűnően visszafogott volt a Griezmann-Payet-Giroud-hármas, amelyik a franciák 13 góljából 12-t szerzett. Payet legemlékezetesebb megmozdulása Ronaldo térdének a megroppantása volt.

Ha volt olyan pillanat, amikor arra lehetett gondolni, hogy a portugálok tényleg győzni fognak, az a csere volt, amit Fernando Santos húzott meg a 78. percben, amikor az inkább védekező középpályás Sanchez helyett behozta a csatár Édert. Ez volt a harmadik cseréje, azt sugallta a csapatnak, hogy nem játszik a hosszabbításra. Ami ettől függetlenül eljött, de Éder volt az, aki a 109. percben gólt is szerzett, az egyetlent:

A gól:

Eközben Deschamps csak annyit húzott, amennyit az eddigi meccseken, Giroud helyett jött az Eb-n eddig egyáltalán nem meggyőző Gignac, akinek egyébként szintén megvolt a lehetősége, de kihagyta a 92. percben, amivel megnyerték volna a tornát. Pogbát hagyta hátul, ahol semmit nem tudott hozzátenni a támadásokhoz. Payet, akárcsak a németek ellen, gyenge volt, mégis sokáig pályán hagyta. A helyére végül beküldött Coman sokkal lendületesebb volt, eddigre viszont elfogyott a rendes játékidőben nagyot játszó Sissoko.

A végén, kétségbeesetten pályára küldött Martial nem tudta megmutatni, mi van benne. Jellemző, hogy Deschamps-ot a játékosok győzték meg a torna közepén, hogy Griezmann középen játsszon. De most a hatgólos Griezmann sem volt elég jó. A helyzetei így is megvoltak, de nem kapott igazán támogatást hátulról.

Ronaldo a hosszabbításban már edzőként pörgött a kispad mellett,

Fotó: AFP

a végén pedig olyan boldog volt, mintha az ő góljával nyertek volna.

Ronaldo 19 évesen, hazai pályán bukta el az első Eb-döntőjét, 12 évvel később győzött, még ha nem is ő volt a főszereplő. (Ettől még a győztes BL-döntővel együtt alighanem ő kapja majd az Aranylabdát).

A döntő legjobbja Pepe lett, nagyott játszott az egész Eb-n, de Patricio jobban megérdemelte volna az elismerést a finálé alapján.

Portugália győzelmén lehet fanyalogni, a hét meccsből tényleg csak egyet nyertek a rendes játékidőben, de azért ez nem a görögök Eb-győzelmével felérő tragédia volt. A csoportmeccseken gyengén játszottak, mi akár kiejthettük volna őket, így viszont elmondhatjuk, hogy rúgtunk hármat az Eb-győztesnek. És akárhogy is, de veretlenül lettek Európa-bajnokok. Könnyebb ágon, mint a franciák, biztosan az is számított, hogy nem fáradtak el annyira, hiszen komoly csapat ellen nem kellett játszaniuk a fináléig. De túlélték Ronaldo elvesztését, felmérték mit tudnak, azt meg is valósították.

Fotó: AFP

A franciáknak lehet hiányérzetük, az ő csapatukban több volt, még ha nem is hasonlítható ez a válogatott a Platini- vagy a Zidane-féle csapathoz, kevés a klasszisuk, viszont az edzőjük középszerű, aki megijedt a győzelem kapujában. Ennek ellenére megnyerhették volna az Eb-t, amelyiken nem volt igazán jó formában lévő csapat.

A franciák bajnoki busza pedig üres marad.

Franciaország-Portugália 0-1

Franciaország: Lloris, Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58. perc), Giroud (Gignac, 79.).

Portugália: Rui Patricio, Cedric, Fonte, Pepe, Guerreiro, William Carvalho, Sanches (Éder, 79.), João Mário, Silva (Moutinho, 65.), Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.