Dallasi rendőrfőnök: "Ha mindenki elkezd lövöldözni, nem fogjuk tudni, kik a jófiúk"

"Minden társadalmi problémára a rendőröktől várnak megoldást."

Többek között erről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján David Brown dallasi rendőrfőnök. Dallasban lőtt le egy férfi öt rendőrt a pénteki, rendőri gyilkosságok ellen szervezett tüntetésen.

Brown szerint:

"Nincs elég pénz a mentális problémákkal küzdők kezelésére, oldják meg a rendőrök. Nincs elég pénz a drogfüggők kezelésére, oldják meg a rendőrök. Dallasban sok baj van a kóbor kutyákkal - oldják meg a rendőrök! Baj van az iskolákkal? Ez is legyen a rendőrök baja. Az afroamerikai közösség tagjainak 70 százalékát egyedülálló nők nevelik, ezt is a rendőröknek kellene megoldani. Ez egyszerűen túl sok. A rendőri munka nem arról szól, hogy minden probléma a mi nyakunkba szakad. Arra kérem a demokrácia többi részét és a szabad sajtót, hogy segítsenek."

A dallasi (és a nemrég történt orlandói) eset után ismét fellángolt a vita, hogy ha több embernél lenne fegyver, el lehetne kerülni az ilyen tragédiákat. Brown erről azt mondta:

"Nehéz helyzet, amikor embereknél AR-15-típusú fegyverek vannak, történik egy lövöldözés, és elkezdenek futni. Akkor nem tudjuk, hogy lőni fognak, vagy nem. Van egy olyan feltételezés, ami szerint a legjobb módszer a mészárlások elkerülésére, ha a jófiúknál fegyver van. De nem fogjuk tudni, ki a jófiú és ki a rossz, ha mindenki elkezd lövöldözni." (Quartz)