Premier előtt bemutatjuk a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz nagydíjas filmjét, az Egy arany fülbevalót ütött ki a jégeső egy szombathelyi gyalogos füléből című alkotást

a hetedik művészet
2016 július 12., 18:04
comments 43

Kedden délután hatalmas jégeső sújtott le Szombathelyre. Egy dolog miatt viszont örökké hálás lesz a nemzetközi filmművészet a Vas megyei időjárásnak: hogy megszületett az alábbi alkotás.

link Forrás

A film az anyagi világ realizmusából indul, a bonyodalom ugyanis annyi, hogy

a Nagy Szombathelyi Jégeső kiverte az arany fülbevalót az egyik járókelő füléből.

A gyalogos keresni kezdi a kincset, és a nézőt messzi tájakra röpíti a Gyűrűk Ura leheletfinom evokációja.

A feszültség azonban egyre fokozódik, egyre több segítőkész gyalogos kezdi pásztázni a járdát a fülbevaló után kutatva. Az arany fülbevaló keresése ekkorra már központi motívummá emelkedik.

Nem sokkal később rájövünk, hogy az arany fülbevalót tulajdonképpen mi mindannyian keressük. Nem tudjuk, hogy néz ki, de keressük. Nem is önmagáért, az elveszett arany fülbevaló inkább a gyermeki megelégedés szimbóluma. A megelégedésé, amit a groteszk, de lehengerlően durva mindennapok (azaz a jégeső) kiver a fülünkből.

A film igazi remekműhöz méltóan nem kínál megoldást, a végén a kamera befog valamit a földön. De vajon ez lenne a fülbevaló? Ez, a talmian csillogó semmiség? Ezt kerestük eddig? Kell-e egyáltalán nekünk ez a fülbevaló? Létezett-e valaha a fülbevaló? Tényleg elvesztettünk valamit? Talán ez az igazi kérdés, talán ez maga az élet központi problémája.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.