Több mint 26 százalékkal nőtt tavaly az ír gazdaság

Az ír statisztikai hivatal szerint a korábban előre jelzett 7-8 százalék helyett 2015-ben

26,3 százalékkal nőtt az ír gazdaság.

Igaz, a növekedést főleg egyszeri tényezők hajtották ennyire fel, például az, hogy több techcég is Írországba települt, hogy elkerülje a korábbi székhelyén fizetendő magasabb adókat. Az ugrásban emellett része volt a repülőgép-kölcsönzési piac megugrásának, és annak is, hogy több multi is szabadalmakkal jelent meg Írországban. Az egyszeri tényezők mellett azonban az ír export is jól teljesített, tehát az ország gazdasága valószínűleg a pozitív kilengések nélkül is szép növekedést mutatott volna.

A Google dublini központja (Fotó: Google Earth)

A GDP mellett az ír nemzeti termék is növekedett, a GNP 18,7 százalékkal nőtt. Az ipari termelés is rekordévet tudott maga mögött, ebben a szegmensben 97,8 százalékos volt.

A növekedés 80 százalék alá vitte a GDP arányában mért államadósságot is.

A brutális ugrás azonban a hazai fogyasztásban és a foglalkoztatásban egyelőre nem látszik, előbbi csak 4,5 százalékkal nőtt 2015-ben.

Az idei számok egyelőre nincsenek ennyire jók, de az ír statisztikai hivatal jelezte is, hogy a 2015-ös csodaév után a 2016-os adatokat, amikben már nem lesznek benne a 2015-öt húzó egyszeri tényezők, nagyon nehéz lesz rendesen értékelni. (Irish Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.