45 000 műanyag palackkal kevesebb úszik a Tiszán

környezetszennyezés
2016 július 13., 15:50

Negyvenötezer műanyag palacktól tisztította meg a Tiszát az idei PET Kupa, amelynek résztvevői a Felső-Tisza-vidéken gyűjtötték össze a verseny történetében rekordmennyiségűnek számító szemetet.

Ahogy az előző években is, a PET flottája saját építésű pillepalack hajóival járta be a Szatmárcseke-Tiszamogyorós távot, és hat nap alatt gyűjtötték össze a 65 köbméternyi hulladékot.

Az ártéri erdőkben fennakadt palackok csak elenyésző hányadát jelentik annak a hatalmas mennyiségnek, amely gyakorlatilag egy az egyben a Fekete-tengerbe jut, ahol nagyvárosnyi kiterjedésű úszó szemétszigeteket képez. A folyamatos dörzsölődés, valamint az ultraibolya sugárzás következtében itt jönnek például létre az egyre súlyosabb környezeti veszélyforrást jelentő mikroműanyagok.

Ennél szomorúbb rekord kevés akad idén.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.