Kivonul az Uber Magyarországról

gazdaság
2016 július 13., 05:59
comments 1057

Többen is írtak nekünk, akik ma reggel Uberrel utaztak, hogy a július 24-én hatályba lépő jogszabállyal az Uber befejezi tevékenységét Magyarországon. A cég sofőrjei kaptak egy levelet ma reggel, amiben az állt, hogy a cég budapesti irodája július 24-én bezár:

„Sajnálattal értesítünk, hogy az Uber 2016 július 24-én 12 órakor felfüggeszti szolgáltatását Budapesten.”

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezetője éppen ma délelőtt tart sajtótájékoztatót, „az Uber jövője Magyarországon a július 24-én hatályba lépő jogszabály után” címmel.

photo_camera MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szomorú nap lesz

Fekete azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy az Uber hajlandó lett volna egy olyan rendszerben részt venni, ami lehetővé teszi, hogy a cég adót fizessen itthon, úgy látták azonban, hogy a kormány erre egyáltalán nem hajlandó.

Hosszú elhatározás után döntött így a cég, mondta Fekete, és szomorú lesz a leállás napja, hiszen sokan fogják hiányolni a szolgáltatást, és a sofőrjeik is elvesztik munkájukat. Az ügyvezető szerint ők folyamatosan keresték a párbeszédet, de a kormány nem volt hajlandó változtatni azon a szabályozáson, ami

„egy olyan korra íródott, amikor még vezetékes telefonok sem voltak.”

Fekete szerint ők próbálkoztak sok mindennel, bevezették az e-számlát, személyszállítói engedélyeket, biztosításokat kötöttek. A július 24-én hatályba lépő szabályozás azonban mindent keresztül húz, bünteti az innovációt, sofőrjeiket ellehetetleníti. Fekete szerint Európa is más irányba megy, amit az Európai Bizottság iránymutatása is bizonyít.

Az Uber-gyilkos törvény

Az Uber-gyilkos törvényt még júniusban fogadta el az országgyűlés – Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztésére, és a taxislobbi nyomására –, aszerint a hatóságok blokkolhatják a jogellenesen működő személyszállító cégek alkalmazásait;

jogellenesnek számít az is, ha egy cégnek nincs diszpécserszolgálata, ami ugye az Uber esetében teljesen abszurd (és fölösleges, piactorzító, innováció-büntető) elvárás.

A uberezésen ért sofőrök pedig jogosítványukat és autójuk rendszámát veszthetik el.

Az Uber azt írja sofőrjeinek, hogy nem akarja kitenni őket ezeknek a kockázatoknak. A cég üzeni sofőrjeinek – 1200-an lehetnek –, hogy délután és a hét hátralévő részében fogadóórákat tartanak, ezekre online lehet jelentkezni.

Átmeneti felfüggesztés egy időre

A cég azért nyitva hagyja a lehetőséget, hogy egyszer újra lehet majd használni a szolgáltatást, hiszen hivatalosan "felfüggesztésről" van szó, és a magyar Uber Facebookján is arról írnak, hogy „egy időre búcsút kell intenünk egymásnak”. Valószínűleg ilyen promóvideó sem készült volna, ha örökre be akarnák zárni a boltot.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.