Kivonul az Uber Magyarországról

2016 július 13., szerda 5:59
1070

Többen is írtak nekünk, akik ma reggel Uberrel utaztak, hogy a július 24-én hatályba lépő jogszabállyal az Uber befejezi tevékenységét Magyarországon. A cég sofőrjei kaptak egy levelet ma reggel, amiben az állt, hogy a cég budapesti irodája július 24-én bezár:

„Sajnálattal értesítünk, hogy az Uber 2016 július 24-én 12 órakor felfüggeszti szolgáltatását Budapesten.”

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezetője éppen ma délelőtt tart sajtótájékoztatót, „az Uber jövője Magyarországon a július 24-én hatályba lépő jogszabály után” címmel.

MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán

Szomorú nap lesz

Fekete azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy az Uber hajlandó lett volna egy olyan rendszerben részt venni, ami lehetővé teszi, hogy a cég adót fizessen itthon, úgy látták azonban, hogy a kormány erre egyáltalán nem hajlandó.

Hosszú elhatározás után döntött így a cég, mondta Fekete, és szomorú lesz a leállás napja, hiszen sokan fogják hiányolni a szolgáltatást, és a sofőrjeik is elvesztik munkájukat. Az ügyvezető szerint ők folyamatosan keresték a párbeszédet, de a kormány nem volt hajlandó változtatni azon a szabályozáson, ami

„egy olyan korra íródott, amikor még vezetékes telefonok sem voltak.”

Fekete szerint ők próbálkoztak sok mindennel, bevezették az e-számlát, személyszállítói engedélyeket, biztosításokat kötöttek. A július 24-én hatályba lépő szabályozás azonban mindent keresztül húz, bünteti az innovációt, sofőrjeiket ellehetetleníti. Fekete szerint Európa is más irányba megy, amit az Európai Bizottság iránymutatása is bizonyít.

Az Uber-gyilkos törvény

Az Uber-gyilkos törvényt még júniusban fogadta el az országgyűlés – Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztésére, és a taxislobbi nyomására –, aszerint a hatóságok blokkolhatják a jogellenesen működő személyszállító cégek alkalmazásait;

jogellenesnek számít az is, ha egy cégnek nincs diszpécserszolgálata, ami ugye az Uber esetében teljesen abszurd (és fölösleges, piactorzító, innováció-büntető) elvárás.

A uberezésen ért sofőrök pedig jogosítványukat és autójuk rendszámát veszthetik el.

Az Uber azt írja sofőrjeinek, hogy nem akarja kitenni őket ezeknek a kockázatoknak. A cég üzeni sofőrjeinek – 1200-an lehetnek –, hogy délután és a hét hátralévő részében fogadóórákat tartanak, ezekre online lehet jelentkezni.

Átmeneti felfüggesztés egy időre

A cég azért nyitva hagyja a lehetőséget, hogy egyszer újra lehet majd használni a szolgáltatást, hiszen hivatalosan "felfüggesztésről" van szó, és a magyar Uber Facebookján is arról írnak, hogy „egy időre búcsút kell intenünk egymásnak”. Valószínűleg ilyen promóvideó sem készült volna, ha örökre be akarnák zárni a boltot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt