Az EU nem ad pénzt a 3-as metró felújítására: 139 milliárdos hitelre kényszerül Budapest

M3, Határ úti megálló. Fotó: Rovibroni / Wikipedia

Brüsszel informálisan megüzente a magyar kormánynak: felejtse el, hogy támogatást kap az M3 metróvonal felújítására.

A Népszabadság írja ezt, és a lap szerint a szigornak az az oka, hogy a magyar koncepció csak szimplán felújítaná a már lerohadt pályaelemeket, de semmilyen innovációt nem irányoz elő, ez pedig nem tetszik az EU-nak. Például végül elhagyták a tervből a pálya meghosszabbítását Káposztásmegyerig, az akadálymentesítést is csak részlegesen valósítanák meg, és a metrókocsi-tender körüli anomáliák sem tetszenek a döntéshozóknak.

A kormány ettől még benyújtja a támogatási kérelmet, de sok reményük nincs arra, hogy lesz pénz. A garancia feltételes, így a főváros hitelfelvételre kényszerülhet, aminek értéke elérhető 139 milliárd forintot, és a napilap úgy tudja, már meg is kezdődtek a puhatolózó egyeztetések a Európai Beruházási Bankkal (EIB) a hitelről - legalábbis erről tájékoztatták Tarlós István főpolgármestert a legutóbbi kormányülésen.

A hitelt a főváros venné fel, állami garancia mellett, még inkább kiszolgáltatva magát a kormányzati segélyezésnek. (Népszabadság)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.