Elképesztő jelenetek a Tour de France-on

sport
2016 július 14., 15:36
comments 118

Olyan történt a 2016-os Tour de France-on, amilyen még nem nagyon a profi kerékpársport történetében. Július 14-én, a francia nemzeti ünnepen általában látványos szakaszt rendeznek a szervezők, és ezt lehetett várni a csütörtöki menettől is, amelynek a legendás hegyen, a Mont Ventoux-n volt a befutója.

A legjobbak alig egy kilométerre voltak már csak a meredek emelkedőn a céltól, amikor egy kísérőmotor hirtelen fékezni kényszerült. Valószínűleg azért, mert előtte összezártak a hegyről fürtökben lógó nézők, de ezt még nem tudni biztosan. Mindenesetre a közvetlenül a motor mögött haladó trió belerohant az egyik operatőrt is szállító járműbe.

link Forrás

A három bringásból éppen az összetettben vezető, így a sárga trikót is viselő angol Chris Froome járt a legrosszabbul. Bringája teljesen működésképtelenné vált, így meg kellett várnia csapatának kocsiját, és az azzal érkező cserebiciklit.

A Sky csapat járműve azonban messze volt, ezért Froome - egyébként hihetetlen lélekhelenlétről téve tanúbizonyságot - egyszerűen elkezdett felfelé szaladni, hogy annyival is előrébb legyen.

link Forrás

Végül az egyik rendezői szervíztautóból kapott egy pótbringát, majd amikor végül a Sky kocsija utolérte, egy sajátot is.

link Forrás

A bukásnak köszönhetően Froome nagyjából másfél percet veszített, aminek köszönhetően el is vesztette a sárga trikót, és a hatodik helyre csúszott vissza az összetettben. A sárga trikó a szontén angol Adam Yates-re szállt át, akinek most 53 másodperce van Froome előtt.

A szervezők nyilván ki fogják vizsgálni, hogy pontosan mi történt, de valószínűtlen, hogy belenyúljanak a csütörtöki szakasz végeredményébe. Viszont egyre jobban érik valamiféle új szabályozás a hegyi szakaszokon a bringások életét rendszeresen megkeserítő idióta szurkolók ellen.

FRISSÍTÉS 17:57: Úgy tűnik a zsűri mégis belenyúlt az eredménybe, és Froome-ot visszahelyezték az első helyre és a sárga trikóba. Legalábbis ez a helyzet most, jó eséllyel lesznek még óvások.

link Forrás

Érdekes adat egyébként, hogy ez a legendás eset is július 14-én történt a Tour de France-on, 13 évvel ezelőtt. Akkor a sárga trikós Lance Armstrong hihehetetlen ügyesen tudta kikerülni az óriásit bukó Joseba Belokit.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.