A legdilisebb fideszessel keverte össze Kosztolányi Dezsőt az MTI

MŰVÉSZET
2016 július 15., 06:51
comments 71

Kivételesen nem gúnyos nevetést, hanem sírva nevetést váltott ki egy tegnapi MTI-hibajavítás. A következő:

Kultúra-irodalom-elhalálozás

JAVÍTÁS - Esterházy Péter halála - Szegő János: felfoghatatlan veszteség

Budapest, 2016. július 14., csütörtök (MTI) - Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 20.43 órakor kiadott, Esterházy Péter halála - Szegő János: felfoghatatlan veszteség című anyagunk 3. bekezdésében a név helyesen:

Kosztolányi    D e z s ő

A nagy ironikus író halála után kiadott pontosítás annyira ironikus volt, hogy egy rakás internetes gyászoló mosolygott rajta a könnyei alól.

Azt azonban a legtöbben nem tudják, hogy mit is javított ki ezzel az MTI. Az eredeti mondat ugyanis így hangzott:

Esterházy Péter életművét méltatva Szegő János hangsúlyozta, hogy olyan nagy írók közé lehet őt sorolni, mint Mészöly Miklós, Kosztolányi Dénes vagy Ottlik Géza.

Emlékszel Kosztolányi Dénesre?

Kosztolányi Dénes, a Magyar Aerobic Szövetség volt elnöke XIII. kerületi önkormányzati képviselőből lett parlamenti, két teljes ciklusra. 1998-ban ő volt az úgynevezett megfigyelési ügyet vizsgáló parlamenti bizottság elnöke. De ismert valójában a kompromisszumentes dilivonalat képviselő nyilatkozatai miatt volt.

A leghíresebb az volt, amikor arról mesélt a tévében, hogy kígyókat tart, és a Regina neű pitonját olyan fehér egerekkel eteti, amiknek a testére piros filccel szocialista politikusok nevét írja fel. Ezután került be a megfigyelési bizottság jegyzőkönyvébe a következő, ülésen elhangzott mondat, az MSZP-s Vancsik Zoltán szájából:

"Nem akarom az ön irományait olvasni. Inkább etesse a pitonját Horn Gyula és Vancsik Zoltán nevû egerekkel."

Amikor lesodródott az útról és ittas vezetésen kapták, de annyi alkohollal a vérében, ami már csőlátást okoz és fél üveg pálinkának megfelelő mennyiségű pia kell hozzá, Kosztolányi arra hivatkozott, hogy a ritmikus sportgimnasztika politikai mentoraként egy verseny utáni fogadáson egyszerűen muszáj volt pezsgőznie.

A politizálás nem komoly munka, annyira nem, hogy még politikusok is képesek elvégezni. Ezt Kosztolányi így öntötte szavakba egy ismert nyilatkozatában:

"Bizottságot vezetni nem nagy trükk. Be kell gyûjteni az információkat és szétosztani a tagoknak"

A Fidesz-frakció hírlevelének ezt a tökéletes választ adta 2000-ben:

- Szóval meg vagy elégedve az arcoddal.

- Igen, rajta van az egyéniségem. Elutasító ridegség a kommunistákkal szemben, ugyanakkor boldog bensőmből fakadó, barátságos tekintet.

Friderikusz Sándorral pedig ezt a pompás párbeszédet folytatta le a Szubjektív című műsorban:

F.S.: Miért, az Aerobic Szövetségnek is elnöke? És csinosak a lányok?

K.D.: A lányok csinosak.

F.S.: Azért lett Ön az elnöke, mert csinos lányok vannak az aerobic sportban?

K.D.: Azért lettem az elnöke, mert szeretem az olyan feladatokat, amik kezdetben reménytelennek tűnnek.

F.S.: A lányok és az aerobic környékén olyan reménytelen dolga volt?

K.D.: Nem.

Mindemellett Kosztolányiról közölte a Blikk a magyar politikai élet egyik legmegrázóbb fotóját, miután a képviselőt a Fehér Ház előtt elütötte egy robogó. Íme:

(Címlapkép: Botos Tamás)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.