„Laci bácsi elintézte” - így vesztegette meg Rogán jegyzőjét Vizoviczki a koronatanú szerint

bűnügy
2016 július 15., 12:56
comments 197

Varga István Vizoviczki László biztonsági főnöke volt, az volt a feladata, hogy kapcsolatot tartson a lefizetett rendőrökkel, és hordja nekik a kenőpénzeket. Vizoviczki 2012. május 31-i letartóztatása után Varga volt az, akit az ügyészségnek sikerült maga mellé állítania: hónapokon át szinte naponta vallatták, és az ő több száz oldalas gyanúsítotti vallomására alapozták a Vizoviczki és társai ellen felhozott vádakat.

Zsebben a rendőrök

Igaz, Vargát a többi vádlott többször is azzal vádolta a vesztegetési ügyben folyó budapesti és a korrupcióról szóló, debreceni tárgyaláson, hogy mindig pontosan azt mondja, amire az ügyészség éppen utasítja, de ebben, az első vallomásban még több olyan dolog is van, amit végül az ügyészség nem hozott fel a vádak között.

Varga részletesen beszél a Hajógyári szigeten zajló drogterjesztésről is, de ez már valamiért nem szerepel a vádak között.

Ezen kívül Varga hosszan beszámolt a lefizetett rendőrökről is, több tucat, főleg V. és III. kerületi rendőrt (köztük magas rangú vezetőket) is fotó alapján azonosított, elmondta kicsodák, és hogy mikor, mennyi kenőpénzt adott nekik azért, hogy Vizoviczki helyeit békén hagyják, a konkurenciát meg folyamatos razziákkal lehetetlenítsék el.

Annak ellenére, hogy Varga rengeteg rendőrt azonosított, akiket az V. kerületi kapitányságról és a belvárosi rendőrösről ismert, és akiket megvesztegetett,

az ügyészség végül nem emelt vádat egyik gyanúba keveredett belvárosi rendőr ellen sem,

pedig korábban 61 rendőr ügyében indítottak nyomozást.

A vallomás lesújtó képet ad a teljes budapesti rendőrségről, Varga rengeteget mesél arról, hogy miután a kilencvenes években a főváros rendőrei között híre ment, hogy aki Vizoviczki érdekeltségei környékén zaklatja a vendégeket, azt lefizetik, rengeteg járőr jött a külső kerültekből is a Hajógyári szigetre, vagy a Váci utcára, várva a kenőpénzt. Ezek a rendőrök többnyire Vizoviczki vendégeit zaklatták, megállították az ittas vezetőket, és több százezer forintot is elkértek azért, hogy ne indítsanak rendes eljárást az ügyben.

Varga szerint Vizoviczki részéről bizonyos szinten védekezés volt, hogy egyre magasabb szintű rendőrökkel kereste a kapcsolatot, hiszen inkább egyszeri, nagyobb lefizetésekkel akarta leszerelni a vendégeket vegzáló, mutyizó kisrendőröket.

Varga beszél a vallomásában az V. kerületi korrupciós kapcsolataikról is, és többször szóba hozza Rónaszéki Lászlót, aki 1998-tól 2013-ig volt az V. kerület jegyzője, azaz fideszes Karsai Károly, az MSZP-s Steiner Pál és Rogán Antal idején is. Az ő 15 éves jegyzősége alatt erősödött meg igazán a Vizoviczki-birodalom.

Drága volt Rogán jegyzője

Varga vallomásának legfontosabb része az, amiben az V. kerületi jegyző megvesztegetéséről beszél. Ezt mondja:

Eszerint a jegyzőnek még közvetlenül a 2012-es elfogása előtti napokban is adott pénzt Vizoviczki. A szövegben szereplő átiratok pedig olyan kamuleveleket jelentenek, amikben Vizo emberei környékbeli lakók nevében feljelentgetik a rivális klubokat. Ezeket a terveik szerint elküldték volna Rónaszékinek, aki „baráti jegyző”, és ezért elrendeli majd a helyek bezárását.

Varga korábban a Vizoviczki belvárosi helyeit üzemeltető T. Józseftől azt is hallotta, hogy Rónaszékinek 10 milliót kellett adni a teraszengedélyekért. A teraszok megnyitása nagyon fontos volt Vizoviczki belvárosi bárjainak, és többször sakkoztak is ezen az önkormányzattal. A birodalomról szóló cikksorozatunk 2. részében idéztük azokat a telefonbehallgatásokat, amik szerint Rónaszéki egy darabig 2012-ben visszatartotta a teraszengedélyeket, és ezeket csak egy Vizoviczkivel való találkozó után volt hajlandó megadni.

Ez a találkozó volt az, amiről Varga az idézett szövegben beszél.

Rogán Antal továbbra is azt állítja, hogy soha nem találkozott Vizoviczki Lászlóval, sem a cégvezetőivel.

Rónaszékit Rogán 2013. szeptemberében küldte el a posztjáról, amikor már épp kezdett beindulni a Vizoviczki-nyomozás.

A fő gond az volt, hogy Rónaszékit és Vizoviczkit is figyelte a rendőrség, amikor 2012 tavaszán találkoztak. Vizoviczkit a cikksorozatunkban bemutatott Portik-Vizoviczki nyomozás keretében hallgatták le, Rónaszékit pedig azért, mert Vizoviczki utasította a lefizetett rendőreit, hogy figyeljék a jegyzőt.

Vizoviczkiék a lehallgatások alapján azért akarták figyeltetni Rónaszékit, mert attól tartottak, hogy a jegyzőt más érdekcsoportok is megvesztegetik, és ezért engedélyt fog adni egy rivális klub megnyitására az V. kerületben. A telefonlehallgatások szerint Varga István 2012 tavaszán jórészt azzal volt elfoglalva, hogy ezt a klubnyitást a rendőri és önkormányzati kapcsolatain keresztül megakadályozza.

Rónaszékit az ellene szóló temérdek vallomás és lehallgatás ellenére nem vádolták meg a Vizoviczki-ügyben. Később egy kisebb vesztegetés miatt indult ellene per, de abban felmentették, mondván, hogy törvénytelen volt a jegyző lehallgatása.

Vizo ellenőre Rogánék mellett

Rónaszékiről alig van kép az interneten, de az MTI készített egy fotót a 2006-ban tartott, 56-os megemlékezésről, amint Rogán mellett áll:

Rogán Cecília, Rogán Antal, Puskás András alpolgármester és Rónaszéki László jegyző a 2006-os október 23-i ünnepségen
photo_camera Rogán Cecília, Rogán Antal, Puskás András alpolgármester és Rónaszéki László jegyző a 2006-os október 23-i ünnepségen. (MTI)

A fenti képen egyébként szerepel Vizoviczki egyik korábbi ellenőre, Székely Dezsőné is. Ő a baloldalt, Rogán Cecília mellett álló szőke nő. Az 56-os megemlékezésen azért is részt vehetett, mert ő is 56-os veterán. Szerepel Surnyák Mihály 2000-es videójában is, amiben a rivális Surnyák Vizoviczki belvárosban portyázó embereit vette fel:


A felvételen Székely Dezsőné leginkább az V. kerületi járőrökkel beszélget. Azokkal, akik tétlenül nézték, ahogy Vizoviczki járőrözik a kopaszaival a Váci utcán. Székely Dezsőnének azért lehetett szava a rendőrök között, mert ő maga is rendőr volt, 90-es rehabilitációja után még kitüntetéseket is kapott.

Varga vallomása szerint a nő bejáratos volt a rendőrséghez és önkormányzatokhoz is, segített elintézni Vizoviczki fegyverengedélyét is. Ezeket azonban Székelyné a saját vallomásában tagadta, azt mondta, ő csak ellenőrzött és 56-ról mesélt az érdeklődő Vizoviczkinek, semmi mást nem csinált.

A Vizoviczkiről szóló cikksorozatunk első részét itt, a másodikat itt lehet elérni, és nem olyan sokára érkezik a harmadik rész is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.