A török kormány egyik tagja kimondta: Az USA áll a puccs mögött

külföld
2016 július 16., 20:52
comments 358

Süleyman Soylu, a török kormány munkaügyi minisztere azt mondta szombat este, hogy

az USA áll a puccs mögött.

Ez az első alkalom, hogy ennyire nyíltan az USA-t teszi felelőssé a pénteki puccskísérletért a török kormány valamelyik tagja. A miniszter egy tévéinterjúban beszélt meggyőződéséről.

A középső ember Süleyman Soylu. Fotó: Aykut Unlupinar / Anadolu Agency
photo_camera A középső ember Süleyman Soylu. Fotó: Aykut Unlupinar / Anadolu Agency

Ugyanakkor szombaton már világossá vált, hogy amikor Fethullah Gülent támadják a puccs szervezéséért, akkor közvetetten az USA-t is támadják. Szombaton a török hatóságok vesztegzár alá helyezték az USA egyik törökországi katonai légibázisát is.

A miniszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy adja ki Törökországnak Fethullah Gülent, a Pennsylvaniában élő hitszónokot, akit a kormány és az elnök a puccs fő szervezőjének tart. Gülen szombaton néhány újságírót fogadott a házában, és azt mondta, hogy semmi köze a puccshoz. John Kerry külügyminiszter szombaton azt mondta, ha a törökök kérik Gülen kiadását, akkor megvizsgálják a törökök bizonyítékait.

Úgy tűnik, hogy egyre feszültebb lesz az USA és Törökország viszonya. Már korábban is előfordult, hogy az Erdogan-párti sajtó Gülent a CIA-hoz kötötte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.