Erdogan miniszterelnöke belengette, hogy visszahozhatják a halálbüntetést

2016 július 16., szombat 10:37
179

"Terrorista bandák" akartak puccsot elkövetni Törökországban szombatra virradóra, de a demokratikus társadalom ellenállt - jelentette ki a török kormányfő sajtótájékoztatóján Ankarában szombaton. Binali Yildirim köszönetet mondott a civileknek az ellenállásért, valamint azoknak a katonáknak és rendőröknek, akik a kormány oldalára álltak.

Lassan véget érnek a harcok és helyreáll a rend, mondta, majd hozzátette: az összeesküvőket bíróság elé állítják, azt kapják, amit megérdemelnek. A hadsereg 2839 tagját - köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket - vettek őrizetbe. A puccskísérlet fő szervezői köztük vannak, ugyanakkor további őrizetbe vételek várhatók.

Az összecsapásokban - a puccsista áldozatokat nem számítva - 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült - mondta a török miniszterelnök. Korábban arról érkezett hír, hogy 104 puccsista halt meg a harcokban, a török kormányfő ezt nem erősítette meg.

Az Erdogan államfő által nemrég kinevezett miniszterelnök a puccsisták kilátásba helyezett büntetésével kapcsolatban utalt arra, hogy a halálbüntetés nem szerepel az alkotmányban. Hozzátette ugyanakkor: "jogi lépéseket" terveznek annak érdekében, hogy - mint fogalmazott - a történtek ne ismétlődhessenek meg.

A Habertürk török televízió szerint Yildirim konkrétan arra utalt, hogy a török alkotmánybíróság meg fogja vizsgálni a halálbüntetés bevezetésének lehetőségét.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök az államcsíny-kísérlettel kapcsolatban kijelentette: nem kizárt, hogy a hírszerzés területén történtek hibák. Mindezt ki fogják vizsgálni, de a vizsgálatnak most még nincs itt az ideje. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt