Erdogan miniszterelnöke belengette, hogy visszahozhatják a halálbüntetést

külföld
2016 július 16., 10:37
comments 173

"Terrorista bandák" akartak puccsot elkövetni Törökországban szombatra virradóra, de a demokratikus társadalom ellenállt - jelentette ki a török kormányfő sajtótájékoztatóján Ankarában szombaton. Binali Yildirim köszönetet mondott a civileknek az ellenállásért, valamint azoknak a katonáknak és rendőröknek, akik a kormány oldalára álltak.

Lassan véget érnek a harcok és helyreáll a rend, mondta, majd hozzátette: az összeesküvőket bíróság elé állítják, azt kapják, amit megérdemelnek. A hadsereg 2839 tagját - köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket - vettek őrizetbe. A puccskísérlet fő szervezői köztük vannak, ugyanakkor további őrizetbe vételek várhatók.

Az összecsapásokban - a puccsista áldozatokat nem számítva - 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült - mondta a török miniszterelnök. Korábban arról érkezett hír, hogy 104 puccsista halt meg a harcokban, a török kormányfő ezt nem erősítette meg.

Az Erdogan államfő által nemrég kinevezett miniszterelnök a puccsisták kilátásba helyezett büntetésével kapcsolatban utalt arra, hogy a halálbüntetés nem szerepel az alkotmányban. Hozzátette ugyanakkor: "jogi lépéseket" terveznek annak érdekében, hogy - mint fogalmazott - a történtek ne ismétlődhessenek meg.

A Habertürk török televízió szerint Yildirim konkrétan arra utalt, hogy a török alkotmánybíróság meg fogja vizsgálni a halálbüntetés bevezetésének lehetőségét.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök az államcsíny-kísérlettel kapcsolatban kijelentette: nem kizárt, hogy a hírszerzés területén történtek hibák. Mindezt ki fogják vizsgálni, de a vizsgálatnak most még nincs itt az ideje. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.