Legalább kilencven ember meghalt a török puccskísérletben

külföld
2016 július 16., 05:25
comments 296

Órák alatt leverték szombat hajnalban a török hadsereg egy kisebb része által megvalósított puccskísérletet. A katonák ugyan be tudták jelenteni, hogy átvették a hatalmat – itt Erdogan elnök autokrata hatalmára és a terrorizmusra hivatkoztak –, de ezt a gyakorlatban nem tudták megvalósítani, valószínűleg nem voltak elegen, és gyorsan kiderült, hogy nincs valódi nemzetközi és belföldi támogatottságuk sem.

Egyelőre nincs pontos adat arról, hogy hány ember vesztette életet a puccsban, egy magas rangú kormánytisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy legalább hatvan áldozat van. UPDATE: az áldozatok száma kora délelőtt 90-re emelkedett, sebesültek pedig 1154-en vannak.

Csak Ankarában 42 ember halt meg, de voltak áldozatok más városokban, így Isztambulban is. Az áldozatok főleg olyan civilek, akik Erdogan elnök hívására az utácra mentek, de ott a puccsista katonák közéjük lőttek. De vannak köztük meglincselt katonák is.

photo_camera AFP PHOTO / Bulent KILIC

A kormány azt is közölte, hogy letartóztattak mintegy hétszáz katonát. Van köztük öt tábornok és 29 ezredes.

Recep Tayyip Erdogan elnök időközben megjelent Isztambulban, és éljen hívei körében elmondta, meg fogja torolni a hazaárulást.

photo_camera Sinan Gul / Anadolu Agency

Egy magas rangú katona szerint harci repülőgépeik már nincsenek a lázadóknak, de néhány helikopterük még igen. Az ankarai katonai főparancsnokság reggelre már az erdoganisták kezén volt.

Reggelre kiszabadították Hulusi Akart is, a török hadsereg Erdogan által kinevezett vezérkari főnökét is, akinek őrizetbe vételével indult a puccs.

A katonai puccsisták utolsó üzenete mindenesetre másfél órával ezelőttről, magyar idő szerint reggel hat körülről van, és annyit tartalmaz, hogy "a mozgalom élni fog".

link Forrás

Arról is érkeztek beszámolók, hogy néhány órája a Boszporusz hídon Erdogan civil hívei körbevettek és lefegyvereztek katonákat.

(Reuters, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.