A kormány az árversenyen alapuló tömegturizmus helyett inkább fizetőképes külföldi vendégkörre költené a pénzt

A minőségi turizmus kialakítása, a fizetőképes külföldi vendégkör megnyerése a célja az új turizmusfejlesztési koncepciónak, amely az év végére készül el - mondta a turisztikai kormánybiztos vasárnap Budapesten a fővárosi turisztikai fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatóján.

Bienerth Gusztáv elmondta, hogy tavaly 3,8 millió turista járt a fővárosban, ebből 3,2 millióan külföldről érkeztek. A kormánybiztos a magyar turizmust alulárazottnak tartja. Erre féldeként felhozta, hogy Bécsben a nettó szobaár 100,6, Prágában 79,1, Budapesten csak 73,5 euró.

Hangsúlyozta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy a fejlesztések ne az árversenyen alapuló tömegturizmust, hanem a minőségi turizmus kialakítását szolgálják, amihez a fizetőképesebb külföldi vendégkör megnyerése szükséges.

Szerinte ebben a koncepcióba illeszkedik a Várnegyed felújítását célzó Hauszmann-terv is, de szerinte vannak lehetőségeink a konferenciaturizmus területén is.

Kiemelte: a főváros turisztikai arculatát olyan kulturális, szórakoztató, sportrendezvények formálják, mint például a Sziget fesztivál, a nagyszerű Reb Bull Air Race, a 2017-es vizes világbajnokság, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság, vagy a 2024-es nyári olimpiai játékok.

Jövőre az állam 21 milliárdot költ a turizmus fejlesztésére. Valamint két lépcsőben csökken majd a vendéglátás áfája, a mostani 27 százalékról 2017. január 1-jétől 18 százalékra, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékra. (MTI)