Ezrek tüntettek az éjjel Erdogan mellett, halált akarnak a puccsistákra

külföld
2016 július 17., 05:29
comments 299

Tüntetők ezrei vonultak fel szombat éjjel több török városban, támogatásukról biztosítva a török kormányt, és tiltakozva a több mint kétszáz halálos áldozatot követelő puccskísérlet ellen.

Az isztambuli Taksim téren a tüntetők zászlókat lengettek, a kormányt támogató mondatokat skandáltak, és menetet szerveztek az Istiklal sugárúton is.

Erdogan támogatói a Taksim téren (AFP PHOTO / BULENT KILIC)
photo_camera Erdogan támogatói a Taksim téren (AFP PHOTO / BULENT KILIC)

Ezrek vonultak fel az Ankara központjában lévő Kizilay téren is, ahol elsősorban puccsellenes jelszavakat kiáltoztak. A teret lezárták a forgalom elől. Az ország parlamentjének épülete előtt a tüntetők a halálbüntetés visszaállítását követelték. A CNN Türk televízió híradása szerint az utcára vonulók olyan jelszavakat skandáltak, hogy „Kivégzéseket és halálos ítéleteket követelünk!”. Szavaikat Recep Tayyip Erdogan államfőhöz intézve így kiáltoztak:

„Ha azt mondod, üssünk, ütünk, ha azt mondod, öljünk, ölünk!”.

Izmirben a tiltakozók a Konak téren gyülekeztek, énekeltek, és szintén puccsellenes jelszavakat kiabáltak.

Binari Yildirim miniszterelnök azt kérte a tömegtől, hogy egyelőre maradjon az utcákon. Korábban Fikri Isik védelmi miniszter is figyelmeztette a lakosságot: bár a puccskísérletet sikerült teljesen meghiúsítani, továbbra is óvatosnak kell lenni.

A törökország keleti részén lévő, kurdok lakta városokban már nem ennyire békés a helyzet, onnan már összecsapásokról is érkeztek hírek.

photo_camera AFP PHOTO / BULENT KILIC

Halálbüntetést akarnak a Twitterezők is

Közben a török közösségi médiában is felerősödtek az Erdogan melletti hangok, holott ezek a puccskísérlet előtt inkább kisebbségben voltak. Nem véletlen, hogy Erdogan többször függesztette már fel a Twitter vagy a Facebook működését Törökországban.

Most a #halálbüntetéstakarok hastag terjed leginkább a török interneten, twitterezők ezrei követelik, hogy a török kormány állítsa vissza a halálbüntetést, és sújtson le a még fogvatartott puccsista katonákra.

link Forrás

Az emberek haragját csak fokozta, hogy szombaton bejelentette a miniszterelnök: az Erdogant támogató aktivisták közül 161 ember halt meg a puccskísérlet ideje alatt kitörő összecsapásokban. Őket lényegében azok a katonák ölték meg, akikre most halálbüntetést követelnek a kormány támogatói.
link Forrás

Erdogan maga is beszélt arról, hogy esetleg megérné visszahozni a halálbüntetést, legutóbb 2012-ben, egy a helyi kurdokkal vívott súlyos összecsapás-sorozat után mondta, hogy vissza kellene hozni legalább az erről szóló vitát a török nyilvánosságba.

Kerrynek nem tetszik, hogy a török kormány az USA-t sejti a puccs mögött

John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton figyelmeztette török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut:

ártanak a két ország kapcsolatának azok a törökországi megnyilatkozások, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a török puccskísérlethez.

Mint arról John Kirby, az amerikai külügyi szóvivő közleményében beszámolt, az amerikai diplomácia Luxembourgban tartózkodó vezetője telefonon beszélt Cavusogluval, és arra sarkallta Ankarát, hogy az államcsínykísérlettel kapcsolatos vizsgálatai során tanúsítson önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a jogállami normákat. Kerry megismételte azt a korábbi ígéretét, hogy országa kész segítséget nyújtani Ankarának a puccskísérlet körülményeit érintő nyomozásában.

Hatalmas tömeg Ankarában a puccsellenes tüntetésen (AFP PHOTO / ADEM ALTAN)
photo_camera Hatalmas tömeg Ankarában a puccsellenes tüntetésen (AFP PHOTO / ADEM ALTAN)

Az amerikai külügyi tárca vezetője ugyanakkor határozottan visszautasította a török kormány nyilvánosan elhangzott kijelentéseit, amik azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a puccskísérlethez. Az effajta állítások Kerry szerint teljesen hamisak és ártanak a két ország kapcsolatának.

Kormánytagok és több török tisztségviselő is arra utaló nyilatkozatot tettek a puccskísérlet után, hogy az Egyesült Államok titokban a lázadó katonák pártján állt.

Recep Tayyip Erdogan eddig főleg azért hibáztatta Washingtont, amiért otthont ad az emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónoknak. Őt Ankara a puccskísérlet legfőbb szervezőjének, egy párhuzamos török állam vezetőjének tekinti, és szeretné, ha Washington kiadná őt Törökországnak. Kerry ugyanakkor szombaton azt mondta, hogy a kiadatáshoz a hitszónokot ért vádakat hiteles és szilárd bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk.

Gülen korábban Erdogan bizalmasa volt, de aztán, mikor Erogan megszilárdította hatalmát, és Gülen befolyása már nem támogatást jelentett a számára, hanem fenyegetést, megromlott kettejl között a viszony, és az elnök azóta igyekszik minden erejével visszavitetni Törökországba és eljárást indítani régi barátja ellen.

Binali Yildirim török miniszterelnök még egyértelműbben támadta az Egyesült Államokat, ellenséges magatartásnak minősítve azt, hogy vendégül látja saját földjén Gülent.

Gülen egyébként még péntek éjjel, a puccskísérlet bejelentése utáni órákban közleményt adott ki, ami szerint neki semmi köze ehhez az egészhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.