A NATO-tagságuk elvesztésével fenyegette meg John Kerry a törököket

Az amerikai külügyminiszter figyelmeztetése szerint Törökország elveszítheti NATO-tagságát, ha nem tudja teljesíteni a demokratikus értékek iránti tisztelet követelte feltételeket és feladja a jogállamiság alapelveit a sikertelen és nagyon furcsa puccskísérlet utáni intézkedések során.

Ugyanakkor korábban a külügy szóvivője közölte, hogy még túl korai megmondani, hogy a puccsistákra történő lecsapás valóban Törökország kizárásához vezethet-e.

A NATO vezetése viszont világos jelzést küldött, amikor megüzente, hogy a demokratikus értékek tisztelete a szövetség egyik alapértéke. És Kerry beszélt arról is, hogy a NATO folyamatosan ellenőrzi, hogyan reagál a török hatalom a puccskísérlet utáni időszakban.

A péntek éjszakai sikertelen puccskísérlet óta tömegével tartóztatnak le embereket és rúgnak ki tisztviselőket és hatósági személyeket Törökországban. Nem véletlen, hogy az EU bővítési biztosa, Johannes Hahn is arra utalt, hogy az elbocsátási listák már előre készen lehettek és Erdogan csak az alkalomra várt, hogy élesíthesse azokat.

Kerry az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, Federica Mogherinivel tartott közös sajtótájékoztatót, amin az amerikai külügyminiszter megismételte, hogy az USA a megválasztott török vezetés pártján áll, ugyanakkor arra szólítják fel a török kormányt, hogy tartsák tiszteletben a demokratikus intézményeket és a jogállamot.

Mogherini pedig arra figyelmeztette a törököket, hogy a halálbüntetést újra engedélyező ország nem lehet az EU tagja. Korábban már a német kormány szóvivője is figyelmeztette a törököket, hogy meg fogják szakítani a bővítési tárgyalásokat, ha ezt meglépik. (Independent)