Párt lett a Pegidából

külföld
2016 július 18., 20:05
comments 46

Hivatalosan is párttá alakult a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű németországi mozgalom - jelentették be hétfőn Drezdában.

A Szászország tartományi fővárosban tartott szokásos hétfő esti Pegida-tüntetésén a mozgalom egyik alapítója, Lutz Bachmann elmondta: főleg azért döntöttek a párttá alakulás mellett, mert betiltás fenyegeti a mozgalmat szervező egyesületet.

A pártot júniusban alakították meg, a neve Szabad Közvetlen-Demokratikus Néppárt (Freiheitlich Direkt-Demokratische Volkspartei - FDDV) - mondta Lutz Bachmann, akit májusban elítéltek menekültek ellen gyűlöletre uszító bejegyzések miatt, amiket a Facebookon tett közzé.

Lutz Bachmann a bíróságon, miközben próbálta kitakarni a sajtá szemét a fotókról (AFP PHOTO / POOL / Jens Meyer)
photo_camera Lutz Bachmann a bíróságon, kitakart szemmel, így tiltakozva, mert szerinte cenzúrázzák a nézeteit (AFP PHOTO / POOL / Jens Meyer)

Lutz Bachmann hozzátette, hogy tisztséget nem vállal az új pártban. Szavai szerint továbbra is marad "a Lutz a Pegidától". A Sächsische Zeitung című szászországi lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint azonban az alapításban bizonyára részt vett, erre utal, hogy a párt honlapjának domainjét az ő nevére jegyezték be.

A Pegida társalapítója azt is elmondta, hogy a következő szövetségi parlamenti választáson az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot támogatják majd, és csak néhány választókörzetben állítanak saját jelöltet.

A Sächsische Zeitung beszámolója szerint nagyjából kétezer ember vett részt a tüntetésen.
A Pegida 2014 októberben alakult Drezdában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.