Pusztulnak a városligeti tó kacsái

Budapest
2016 július 19., 17:25
comments 219

Csütörtök délután a városligeti tónál az emberek ugyanolyan zavartalanul tekerték a vízibicikliket, mintha néhány órával korábban a területet kezelő Városliget Zrt. nem épp arra figyelmeztetett volna mindenkit, hogy

tartózkodjanak a tó használatától, mert „ismeretlen eredetű mérgező anyag” került a vízbe.A kacsákat azon a részen találták, ami a legközelebb van a bontási területhez.A tóba került mérgező anyagok ügyében megkerestük a Városliget Zrt.-t, de a Főkerthez irányítottak bennünket. Ők elmondták, hogy hétfőn este értesültek a döglött kacsákról. A helyszínen mintát vettek, a következő napokban pedig megvizsgálják, miért pusztultak el és pontosan mi kerülhetett a vízbe, akár a néhány méterre zajló építkezésről.A mérgezésről szóló közleményében a Városliget Zrt. azt írta, hogy ők a rendőrség, a Csatornázási Művek és a Katasztrófavédelem szakembereivel közösen azonnal megtették a szükséges óvintézkedéseket.

Mindettől függetlenül a tónál erre semmi sem figyelmeztetett, a turisták ugyanúgy ott mászkáltak és fényképezkedtek a mérgező anyag miatt elpusztult kacsák mellett, mint akármelyik napfényes, nyári délután.

Hogy mi kerülehetett a tóba, az hamarosan kiderül, akár a szél és a közeli építkezés miatt egészségre veszélyes azbeszt is lehet. (Ez még nem biztos, hogy a kacsák halálát okozta volna.) Tegnap derült ki, a Városliget Zrt. pedig ma el is ismerte, hogy a Hungexpo-épületek elbontott őrbódéjának a teteje azbesztet tartalmazhatott.

Szabálytalanul szállították az azbesztes törmeléket

A ligetvédő aktivisták már a hétvégén is figyelmeztettek arra, hogy a szabálytalanul végzett bontási munkálatok miatt a parkot belepte a Hungexpo lerombolt épületeiből felszálló azbesztes por, az építési törmelékkel megrakott teherautók pedig leponyvázás nélkül haladnak végig a parkon.Bontják a városligeti Hungexpo irodaházait - Fotó: MTI/Marjai JánosA műszaki ellenőrök még vizsgálják, hogy hol és mennyi azbeszt lehet a területen, ennek ellenére a bontáson dolgozó munkások ugyanúgy folytatták az azbeszttel szennyezett törmelék szállítását. Közben kiderült az is, hogy az eddigi fuvaroknál a veszélyes hulladékot nemcsak szabálytalanul szállították, hanem végül Fóton egy erdős, gazos, bányaterületen dobták le. A VS úgy tudja, hogy

mivel a Szűcs Fuvar Team Kft. sofőrjének nem volt rendben a szállítólevele, ezért a fóti rendőrök intézkedtek ellene.

Mikor az Olof Palme sétánynál táborozó ligetvédők figyelmeztették őket, hogy szabálytalan, ha ponyva nélkül viszik el a törmeléket, a teherautó vezetői egy olyan sátorral takarták le a rakományt, amit még az aktivisták hagytak a táborban, csak nem sikerült visszaszerezniük a biztonsági őröktől.

Kedden délután páran megpróbálták megállítani a teherautót, de a sofőr gázt adott, és elsodorta az egyik aktivistát. Csak akkor fékezett, mikor a srác már a földön volt. Csongor nem sérült meg, csak a telefonja kijelzője tört be.

Nem sokkal később már a kiérkező rendőrökkel nézték vissza az erről készült felvételeket, hogy eldöntsék, történt-e veszélyeztetés.

UPDATE: A Liget Budapest kedden este a Facebookon azt közölte, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei mintát vettek a tóból, az eredmények szerint jó a vízminőség, beavatkozásra, vízcserére nincs szükség. Összesen 14 kacsa pusztult el, szerintük feltehetően betegség miatt, de az állatok elpusztulásának okát az elhullott tetemek vizsgálata után lehet csak pontosan meghatározni.

UPDATE2: A Fővárosi Csatornázási Művektől szerdán a vizsgálattal kapcsolatban a következő választ kaptuk:

Végeztünk egy gyors tesztet. Természetesen azonban ez a vizsgálat nem kellően részletes és semmiképp nem tekinthető elégségesnek ahhoz, hogy eldönthető legyen, a vízminőségnek volt-e köze a récék pusztulásához vagy sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.