A Városliget Zrt. azt mondja, nem a víz miatt pusztultak a kacsák, de a Csatornázási Művek szerint ezt egyelőre nem lehet megállapítani

Budapest
2016 július 20., 12:17
comments 107

A héten a Városligeti-tó körüli kacsatetemekről készített képek kezdtek terjedni a Facebookon. A ligeti kutyasétáltatók és a ligetvédők is figyelmeztették egymást, hogy valami lehet a tó vizében, ami miatt pusztulnak az állatok.

A hangulatnak nem kedvezett, hogy a Városliget beépítését vezérlő Városliget Zrt. épp a napokban ismerte el, hogy a nemrég lebontott régi Hungarxpo-épület azbesztet is tartalmazott. A ligetvédők szerint pedig a munkagépek nem jártak el megfelelően a bontáskor, hiszen nem gyűjtötték be az azbesztet a rombolás előtt, hanem hagyták szétszóródni.

A Városliget Zrt. azonban a tóval kapcsolatban is igyekezett mindenkit megnyugtatni, kedden azt írták a Facebookon, hogy nincs veszély, és hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Környezetvédelmi Osztálya Mintavételi csoportjának szakemberei tesztelték a vizet, az eredmények pedig „II. Osztályú értéket mutattak, tehát jó vízminőségű besorolásba tartoznak, amely alapján beavatkozásra vagy vízcserére nincs szükség.

Ez alapján kijelenthető, hogy kacsák sajnálatos elpusztulását nem a vízminőség okozta,

hanem feltételezhetően betegség, amelyet az elhullott tetemek elemzése után lehet csak pontosan meghatározni.”

link Forrás

Megkérdeztük erről a mérésről a Fővárosi Csatornázási Műveket is, ők ezt válaszolták:

„Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem üzemeltetője a Városligeti tónak, így nem feladatunk sem a tó vízminőségének, sem pedig a környezetében lévő élővilágnak a vizsgálata. Szerepünk akkor lehet a kérdésben, ha a tó vizét esetleg a csatornahálózatba szeretné elvezetni az üzemeltető.

Erre az eshetőségre felkészülve, végeztünk egy gyors tesztet.

Természetesen azonban ez a vizsgálat nem kellően részletes és semmiképp nem tekinthető elégségesnek ahhoz, hogy eldönthető legyen, a vízminőségnek volt-e köze a récék pusztulásához vagy sem.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.