Schmitt Pál lecsúszott a dobogóról a plágium-világbajnokságon

POLITIKA
2016 július 19., 11:38
comments 165

Melania Trump hétfői, Michelle Obama nyolc évvel ezelőtti beszédére megszólalásig hasonló felszólalása a republikánusok elnökjelölő gyűlésén arra késztette a CNN-t, hogy összeállítsák a politikai plágiumok tízes toplistáját.

A rehabilitálódóban lévő Schmitt Pál a Fidesz 2015 decemberi kongresszusán.
photo_camera A rehabilitálódóban lévő Schmitt Pál a Fidesz 2015 decemberi kongresszusán.

A magyarok vegyes eredménnyel zárták a versenyt:

  • egyrészt már önmagában az is szép teljesítmény ettől az aprócska országtól, hogy egyáltalán bekerültek a tízes döntőbe;
  • másrészt viszont Schmitt Pálnak és javarészt vendégszövegekből összeállított doktori dolgozatának csak az ötödik helyet sikerült megszereznie a végső összesítésben.

Azért még így is gratulálunk az egykori köztársasági elnöknek, és kívánunk neki további sikerekben gazdag karriert, ha már úgyis éppen rehabilitálódóban van az öreg csaló.

A győzelmet amúgy Joe Bidennek sikerült megnyernie egy 1988-as produkciójával, amikor elnökjelöltként sikerült egy az egyben átemelnie mondatokat az akkori brit munkáspárti vezér, Neil Kinnock négy hónappal korábbi beszédéből. Teljesítménye azért igazán elismerésre méltó, mert a Michelle Obamától szabadon - és jelöletlenül - idéző Melania Trumphoz hasonlóan ő is meglepően személyes történetet tudott kölcsönözni egy vadidegen embertől.

A 2. Vlagyimir Putyin lett, aki közgazdasági diplomamunkájához vett kölcsön 16 teljes oldalt egy mindössze 20 oldalas tanulmányból. A bronzérmes Timothy Goegelin fehér házi tanácsadó lett, akinek publicistaként saját kollégája korábbi publicisztikáit sikerült újrahasznosítania, ugyanabban az újságban.

Épp csak lecsúszott a dobogóról Karl Theodor zu Guttenberg egykori német védelmi miniszter, aki ugyan Scmitthez hasonlóan kitartóan tagadta, hogy plagizálta volna a doktoriját, de az egyeteme visszavonta tőle a doktorátusát, véget vetve addig meredeken emelkedő karrierjének. (Via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.