Hivatalosan is Trumpot választották elnökjelöltnek a republikánusok

külföld
2016 július 20., 02:12
comments 66

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Donald Trump, hogy

a republikánusok Clevelandben zajló konvencióján hivatalosan is őt választották a párt elnökjelöltjévé.

Kedd esti megválasztása után a New York-i üzletember a konvenció résztvevőihez intézett videoüzenetében azt mondta, hogy nem egy kampány, hanem egy mozgalom élén áll.

Trump azonban csak csütörtökön elmondandó beszédében fogadja el hivatalosan is az elnökjelöltséget.

Trump ezúttal nem szabadon beszélt, hanem súgógépről olvasta fel üzenetét. „Ezt a pillanatot soha nem felejtem el” - mondta.

„Ismét naggyá tesszük Amerikát, novemberben győzni fogunk” - búcsúzott híveitől a republikánusok elnökjelöltje.

Rövid üzenete előtt Michael Mukasey, George W. Bush elnökségének igazságügyi minisztere, utána pedig Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője, Paul Ryan, a képviselőház elnöke, majd Chris Christie, New Jersey kormányzója mondott beszédet.

A közönséget Paul Ryan és Chris Christie villanyozta fel igazán. A képviselőház elnöke egységre szólította a republikánusokat, de egyúttal figyelmeztetett is: nem elég csak bírálatra építeni a programot. Óvta a republikánusokat - és az amerikaiakat általában - attól, hogy újabb négy évre demokrata párti elnököt válasszanak. De szerinte a jövő évi évértékelőt már Donald Trump fogja elmondani.

New Jersey kormányzója, Chris Christie szinte kizárólag Hillary Clinton politikáját ostorozta a beszédében. Szerinte a demokraták várható jelöltje egyáltalán nem alkalmas elnöknek. Ennek alátámasztására Clinton vélt külpolitikai tévedéseit hozta fel: egyebek közt Líbia mai helyzetéért a volt külügyminisztert tette felelőssé. Felszólításaira a konvenció résztvevői Clinton nevére mindannyiszor azt kiáltották kórusban, hogy „bűnös”, és azt skandálták: „csukják le”.

Chris Christie után lépett a pódiumra Donald Trump második házasságából született lánya, a nemrég diplomázott Tiffany, majd a milliárdos első házasságából született legidősebb fia, ifjabb Donald Trump. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.