Tényleg az MKB tulajdonosa lesz a Matolcsyék által a bank élére ejtőernyőzött menedzsment

2016 július 20., szerda 10:16
36

Ahogyan arra számítani lehetett az eddigi bejelentések alapján, az MKB Bank új – továbbra is ismeretlen, legfeljebb sejthető – tulajdonosai hozzásegítik a bank menedzsmentjét, hogy azok a bank nagyobb tulajdonosai közé kerüljenek.

Most meg is érkezett erről a közlemény, amiből kiderül, hogy létrehoztak egy hete, július 14-én egy munkavállalói részvényprogram szervezetet (mrp),

ami megszerzi a bank részvényeinek 15 százalékát.

A részvényeket a tőzsdei bevezetést követően vagy a bank háromévnyi prudens működése után, két év alatt, több részletben értékesíti majd az mrp szervezet, miközben a tagok megkapják a részvényeken elért árfolyamnyereséget, írja az MKB.

Korábbi nyilatkozatokból tudni lehet, hogy ezt a részvénycsomagot az állítólagosan ázsiai befektetőket tömörítő Blue Robin SCA nevű luxemburgi befektetési alaptól veszik meg, vélhetően 5,5 milliárd forintos áron. A Figyelő értesülései szerint valószínűleg az MKB menedzsmentjéhez közeli Gránit Bank adja a hitelt a munkavállalói szervezetnek; egyébként ugyanez a bank adott áthidaló hitelt a Blue Robinnak a vásárláshoz. A Blue Robin tulajdonrésze így 30 százalékra esik, a METIS Magántőke Alap részesedése viszont marad 45 százalék. Emögött – piaci pletykák alapján, hivatalos megerősítés nélkül – elsősorban Szíjj Lászlót, a Duna Aszfalt Mészáros Lőrinc-közeli tulajdonosát sejtik.

Matolcsy György és Balog Ádám.

És mit szól ehhez Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöki tisztéből kereskedelmi banki tapasztalat nélkül az MKB élére ejtőernyőzött Matolcsy-bizalmas, aki az MKB vezérigazgatójaként várhatóan az egyik legnagyobb kedvezményezettje lesz a részvényprogramnak?

Ahhoz, hogy a bank a legmagasabb minőségű szolgáltatásokat nyújtva kiszámíthatóan nyereséges hitelintézetté váljon, elengedhetetlen a jól képzett és megfelelően motivált munkatársi gárda. A munkavállalók teljesítményének ösztönzésére létrehozott mrp szervezet, amelyhez minden, a banknál 2016. május 30-án állományban lévő kolléga csatlakozhat, anyagilag is érdekeltté teszi a tagokat a közös sikerben, erősíti tulajdonosi szemléletüket

– mondta Balog Ádám az MKB közleménye szerint. (MKB)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt