Ezért felesleges a Fradiba tolni milliárdokat

futball
2016 július 21., 11:59
comments 237

Ha valaki igazán szomorúnak tűnt tegnap, amikor az albán bajnoki második 11-esekkel kiverte a Fradit, az a válogatott Lovrencsics Gergő volt. A szélső viszonylag sikeres lengyelországi légióskodás és az Európa-bajnokság után döntött úgy, hogy hallgat a Fradi vezetőinek csábítására, és hazajön, mert a Bajnokok Ligájában szeretne játszani.

link Forrás

Lovrencsics talán a döntését is siratta, hogy 27 évesen újra az NBI-ben találta magát. A magyar bajnokságban játszó Dibusz Dénes már könnyebben tette túl magát ezen.

link Forrás

Jó, persze, nagyon sajnálni nem kell Lovrencsicset, mégiscsak ismeri a magyar focit, nem egy átvert légiósról van szó, aki csak a Fradi szép stadionját látta, és elhitte, hogy itt egy erős csapat épül.

Pár meccs kellett ahhoz, hogy kiderüljön, ami a válogatottal történt, az tényleg csoda volt, a magyar klubfoci pedig továbbra is párját ritkítóan csapnivaló.  

A Bajnokok Ligája főtáblájára jutás nem volt reális, de azért a BL-selejtező harmadik köre minimálisan elvárható lett volna a magyar bajnokságot utcahosszal nyerő, a Magyar kupát is behúzó Ferencvárostól. (És most hagyjuk azt, hogy szegény Fradinak szóban azt ígérték, hogy nem kell játszania, mert a neki sorsolt albán csapatot bundázás miatt eltiltották. Ennek egyetlen egy következménye volt, hogy a magyar bajnoknak nem is az albán bajnokot, hanem csak a második helyezetett kellett volna megvernie. A Partizanit az Európa-liga selejtezőjéből rántották fel az utolsó pillanatban, ott az első meccsen a Slovan Bratislavával 0-0-t játszottak.)

Nézzünk körbe, mire jutottak a szomszéd bajnokok:

  • a szlovák bajnok, a Trencin a szlovén bajnokot verte ki. 6-6 volt a két meccs összesítése, idegenben lőtt góllal mentek tovább a trencséniek
  • az ukrán bajnok (Dinamo Kijev) főtáblás, a bajnokság másodikjának, a Sahtarnak csak most, a harmadik selejtező körben kell beszállnia
  • a román bajnok, az Astra szintén csak most, a harmadik körben kezdi el egyáltalán a selejtezőt
  • a szerb bajnok, a Crvena Zvezda a máltai bajnok kiejtésével ott van a harmadik körben
  • a horvát bajnok, a Dinamo Zagreb a macedón bajnokot búcsúztatta
  • a szlovén bajnok töri meg a sort, őket verte ki a szlovák bajnok.
  • az osztrák bajnok, a Salzburg a lett bajnokot verte ki, és várt volna a Fradira a következő körben. Már ha a Fradi eljutott volna odáig.

Vagyis csak azért nincs a BL-harmadik körében az összes bajnok a szomszédos országokból, mert a szlovének és a szlovákok egymás ellen játszottak, az egyiküknek búcsúzni kellett. És igen, sokan még el sem kezdték a selejtezőt, mire a Fradi már kiesett. Ez ugye azért lehetséges, mert ők az előző szezonokban nemzetközi szinten is felmutattak valamit.

Ehhez képest a magyar kirakatcsapat ezt érte el az elmúlt években:

2014. Négy meccs, egyetlen győzelem, két vereség, egy döntetlen

Európa-liga, legelső kör: Sliema Wanderers FC (máltai) - Ferencváros 1-1, a visszavágón kínkeserves 2-1, továbbjutás.

Európa-liga, 2. kör: Rijeka (horvát) - Ferencváros kettős vereséggel búcsú

2015. Négy meccs, egyetlen győzelem, egy döntetlen, két vereség

Európa-liga. Újra a leggyengébbek között, a legelső körben kezdett a Fradi. Az a holland Go Ahead volt az ellenfél, amelyik kiesett ugyan az első osztályból, de a sportszerűségi versenyt megnyerve indulhatott az EL-ben. Idegenben 1-1-et játszott a Fradi, otthon 4-1-re nyert, ez volt az egyetlen meggyőző teljseítménye nemzetközi szinten a zöld-fehéreknek egy holland másodosztályú csapat ellen.

2. kör: a bosnyák bajnokság ötödik helyezettje, a Zseljezsnicar ellen kettős vereséggel búcsú.

2016. Két meccs, két döntetlen.

Bajnokok Ligája-selejtező. A második körben kezdhetett a Fradi, az első adandó alkalommal ki is esett. Az egyik szemszögből veretlenül, a másikból nyeretlenül az albán bajnokság második helyezettje ellen.

Vagyis Kubatov Gábor elnöksége alatt a nemzetközi tétmeccsek összesítése: 10 meccs, ebből mindössze két győzelem, négy döntetlen és négy vereség. A harmadik selejtezőkört egyszer sem érte el a Fradi, miközben még az is kevés a BL- vagy az EL-főtáblájához.

A Groupama Aréna pedig nem annyira oroszlánbarlang. A Go Ahead ellen győzött csak a Fradi, de a szurkolók korábbi balhéja miatt zárt kapuk mögött. A Zseljo elleni vereséget 9500-an látták, az albánok elleni 11-es párbajt pedig 8700-an. Vagyis a két meccsen összesen, amikor egyáltalán bemehettek szurkolók, sem voltak annyian hogy megtöltsék a 22 ezres stadiont.

Mégiscsak jó lett volna, ha a Fradi kitermeli a saját pénzét

Ha valakit nem érdekel a foci, csak az arra költött forintok vagy a stadionépítések zavarják, az is szomorú lehet a Fradi kiesése miatt. Mert ha sikeres lett volna a Ferencváros, akkor - ahogy Nyugaton - a klub megtermeli a működéséhez szükség pénzt. Azt a forrást, amit - szmebne a Nyugattal - nálunk zömmel állami, államközeli (vagy jó esetben az állammal üzletelő cégek) adnak most be.

Ennyi pénztől esett el a Fradi a kieséssel, amit eddig - és valószínűleg ez után is- különböző, zömmel államközeli támogatásokkal helyettesítettek:

  • 2. selejtezőkör 94,5 millió forint (ez még megvan)
  • 3. selejtezőkör: 126 millió forint (ez már nincs)
  • 4. selejtezőkör vesztese: 945 millió forint (ez már nagyon nincs)
  • 4. selejtezőkör győztese: 630 millió forint (még annyira sincs)
  • Csoportkörbe jutó csapatok: 3,78 milliárd forint (a Fradi jelenlegi teljes költségvetése)

Fél éve erre készülnek

Kubatov Gábor klubelnök tavasszal azt mondta, hogy szerinte 15 millió euró körüli költségvetéssel lehetne a nemzetközi kupákban stabil főtáblás csapatot csinálni a Fradiból. Most 10-11 millió euró körüli a büdzsé. Ahhoz, hogy ezt a pénzt ki tudja termelni a Fradi maga, be kéne jutni a főtáblára, de nem tud. Ördögi kör, amit állami hátszéllel pörgetnek.

A csoportkörökhöz négy selejtezőt kellene menni, Kubatov alatt még a harmadik kört sem érte el a Fradi.

Ami ennél is kínosabb, nem nagy klubok verték ki a Fradit (ők ilyenkor még be sem szállnak), hanem kivétel nélkül kisebb költségvetésű csapatok (Rijeka, Zseljezsnicar, Partizani).

Vagyis a Fradi már eddig sem anyagiak miatt bukott el.

Az üzleti mérlegből kiderül, hogy a Fradi most a legtehetősebb magyar klub (a Videoton a második), hárommilliárd forintot meghaladó költségvetéssel. Ez főleg bérekre megy el, a klub veszteséges.

A magyar szinten a legjobban, sok állami vagy államközeli pénzzel megtámogatott Fradi abban a különleges helyzetben volt, hogy lényegében már ősszel megnyerte a bajnokságot, és egy fél éve volt arra, hogy készüljön a BL-selejtezőkre. Ez pocsékul sikerült.

Áprilisban volt egy szurkolói fórum, amit Kubatov Gábor klubelnök és Thomas Doll edző tartott. Nem jött el sok szurkoló, és a hangulat olyan búvalbélelt volt, mintha kiesett volna a csapat, Kubatov nem győzte elmondani, hogy örülni kéne inkább, hogy 12 év után újra bajnok a Fradi. (Viszont a mindenhol máshol megszokott győzelmi parádét például nem tartották meg, mert az utolsó meccs Sopronban volt, a viszatérő csapatot pedig a stadionban nem tudták volna fogadni, mert az Aréna mellett építkezés volt. Tényleg ez volt az indok.)

A busongós ünneplés oka az volt, hogy a szurkolók ilyen körülmények között lényegében alapnak vették a bajnoki címet, viszont hiányolták a nézőket, az egykori tábort és a korábbi hangulatot a lelátóról és aggódtak amiatt, hogy kevés lesz a csapat a selejtezőkre.  

Télen egyetlen játékos érkezett, Trinks, igaz, hogy ő német utánpótlás válogatott, de másfél éve nem játszott tétmeccset. Még ahhoz is idő kellett neki, hogy felvegye a magyar bajnokság ritmusát.

Áprilisban azt mondta Kubatov, hogy a szurkolók bízzanak benne, száz játékost is figyelnek, meg fogják erősíteni a csapatot.

Nekik már nem elég egy másodosztályú szerb, topjátékosok kellenének.

De nagyon nehéz a Fradiba csábítani komoly játékost, mert hiába szép a stadion és van egy jó edzőjük, ha a Fradi eredményeire néznek, és azt látják, hogy a nemzetközi kupákban a csoportkörbe sem tud bejutni a csapat, akkor nem jönnek. Ezért lenne jó, ha a válogatott jól szerepelne az Eb-n (ez bejött), a Fradi pedig bejutna legalább az Európa-liga csoportkörébe (ettől nagyon messze volt a Ferencváros).

Majd egy év múlva, addig a Fradi odavissza és még egyszer megveri majd a Mezőkövesdet, esetleg jönnek további szponzorok is.

Hüsing, a német harmadosztályból

Hogy nem kellenek nemzetközi klasszisok jó eredmény eléréséhez, azt éppen a válogatott bizonyította be. A Fradinak ez nem sikerült. Az állítólag figyelt száz játékosból végül három érkezett a Fradihoz. A szerdán végtelenül szomorú Lovrencsics mellett a Werder Bremenben nevelkedő, de a nagycsapatban csak perceket kapó, leginkább a német harmadosztályban pályára lépő középhátvéd, Oliver Hüsing (ő rúgta az öngólt az albánok ellen).

link Forrás

A másik új szerzemény az eddigi teljesítménye alapján nem tudni miért szerződtetett (a Salzburg kölcsönjátékosaként az előző szezonban az angol másodosztályban játszó, bár tavasszal alig pályára lépő) Marco Djuricin, akinek momentuma sem volt.

Tisztán a klub szempontjából nyilván bezavart a nyári felkészülésbe, hogy a válogatott kijutott az Eb-re, sőt tovább is jutott a csoportjából. A magyar válogatottba a legtöbb játékost a Ferencváros adta (Gera Zoltán, Nagy Ádám, Pintér Ádám, Böde Dániel, Dibusz Dénes), sőt, még a szlovákban is játszott fradista (Stanislav Sesták). Lovrencsics csak az Eb után szerződött a klubhoz. Ők későn jöttek vissza.

Sajnálni azért nem kell a Fradit, az UEFA-tól 869 760 eurót, azaz nagyjából 276 millió forint kapott az Eb-n részt vevő válogatott játékosok után, de nyilván nem volt így ideális a felkészülés, keveset tudtak pihenni a válogatottak, ráadásul az összeszoktatáshoz is idő kellene. Mármint ha új csapatot kellett volna építeni.

Csakhogy a bajnok és kupagyőztes Fradiban olyan óriási változások nem voltak, hogy annyira kilátástalanul játsszon, ahogy szerdán. A párszoros belga válogatott Lamah elment, mert túl sokat kért, a helyére jött Lovrencsics. Hogy Nagy Ádámot érdemes volt-e eladni a fontos meccsek előtt, az jó kérdés, aligha akart már ő maga is megkockáztatni egy sérülést. Az már érdekesebb, hogy az állítólag több klub által is megkörnyékezett fiatal játékost miért csak a nemzetközi piacon aprópénznek számító 1,5 millió euróért sikerült eladni. A többi válogatott fáradt volt, a hosszabbításban látszott, hogy az Eb-n a magyarok egyik legjobbja, Gera Zoltán már lépni sem bír. Hogy a Fradinál kit szánnak a közeljövőben a 37 éves Gera utódának, azt eddig ügyesen titkolták, most sem derült ki.

Az sem világos, hogy a nem válogatott játékosok mitől volt ugyanannyira fáradtak, mint az Eb-t megjártak, hiszen számukra már áprilisban véget ért az előző szezon, volt idejük pihenni. A Fradi-szurkolók által eddig istenített Thomas Doll talán mégsem olyan jó edző, mint Bernd Storck. A csapata enerváltan, elképzelés és akarat nélkül játszott. Ahogy magyar csapat szokott a nemzetközi kupákban.

Abban ennek ellenére szinte biztosak lehetünk, hogy ez a Fradi, ilyen anyagi háttérrel, a magyar szinten erős játékosállományával jövőre újra elindul valamelyik kupában, meglepetés lenne, ha nem újra a bajnokok között, miután sétálva megnyeri az NBI-et. Hiszen már nem kell, hogy zavarja a sok utazás távoli országokba, a heti két meccsel járó szerda-szombat ritmus. Egy év múlva jön csak megint ez az európai tortúra.

Annyi változás azért lesz, hogy még kevesebben járnak majd meccsre. Az NBI első fordulójának nézőszáma már így is alacsonyabb volt az Európa-bajnokság ellenére, mint a tavalyi. És azt is a Fradi húzta fel, a maga 5400 nézőjével.  

A Fradi után ma pályára lép a három másik klubcsapatunk is. Az MTK-nál például azzal az ambíciózus céllal indultak neki Európának, hogy egy kört szeretnének menni, az sikerült, végül is így kell célokat kitűzni. Ők is, az örökös kupainduló, évről évre gyengülő debreceniek is hátrányból indulnak neki a visszavágónak.

A másik anyagilag jól tartott klub, a Videoton nyert az első meccsen, viszont figyelmeztető, hogy az első körben majdnem elszórakozták a háromgólos előnyüket, a szerb ellenfelük pedig erősebb, mint az előző körös moldáv volt.

Július 21-ére véget is érhet a magyar klubok nemzetközi szereplése. Kevesebb, mint egy hónapja még az Eb-n játszott a válogatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.