Nem magányos farkas volt a nizzai merénylő, öt ember őrizetben

Terrorizmus
2016 július 21., 20:46
comments 182

Egyre inkább úgy tűnik, hogy hónapokkal, vagy akár egy évvel a július 14-i teherautós támadás előtt kezdtek el tervezgetni Mohamed Lahouaiej-Bouhlel és társai.

A francia rendőrség eddig öt embert vett őrizetbe. Egy albán házaspárt azzal gyanúsítanak, hogy fegyvert szereztek a terroristának, két francia-tunéziai és egy tunéziai férfi szerepét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a nyomozók azt mondják, hogy folyamatosan tartotta velük a kapcsolatot a támadás előtt.

Nyilvánosságra került egy olyan fotó is, ami valószínűleg néhány órával a támadás előtt készült, Lahouaiej-Bouhlel és egy másik férfi látható rajta a teherautó előtt, amivel az akciót végrehajtották.

photo_camera Mohamed Lahouaiej-Bouhlel és egy társa a merénylet elkövetéséhez használt teherautó előtt július 14-én - Fotó: TF1 televízió

Bizonyítékok kerültek elő Lahouaiej-Bouhlel számítógépéről is, a neten tanulmányozta például a tavalyi tengerparti tűzijátékot, és rákeresett a Szíriában harcoló fegyveres csoportok és terroristák körében kedvelt Captagon nevű teljesítményfokozó drogra.

A rendőrök szerint a férfi egyáltalán nem a közelmúltban radikalizálódott, már a Charlie Hebdo elleni terrortámadások után arról SMS-ezett az egyik gyanúsítottal, hogy mennyire örül, hogy lecsaptak Allah katonái.

A rendőrök az egyik letartóztatott férfi lakásában 2600 euró (816 ezer forint) készpénzt és 11 mobiltelefont találtak. Mindezek ellenére a francia rendőrök és ügyészek szerint továbbra sem egyértelmű. hogy a támadó, illetve a terrorcsoport többi tagja tényleg kapcsolatban állt volna az Iszlám Állammal, ami magára vállalta a 84 ember halált okozó múltheti támadást. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.