A francia elnök ultimátumot adott az új brit miniszterelnöknek

eu
2016 július 22., 04:09
comments 210

Csütörtökön Párizsba látogatott az új brit miniszterelnök, Theresa May, akit Francois Hollande francia elnök rögtön elég kényelmetlen helyzetbe hozott. Hollande ugyanis arra emlékeztette a brit kormányfőt,

hogy az nem lehetséges, hogy a Brexit után a britek korlátozzák az EU-s állampolgárok munkavállalását, de közben Nagy-Britannia hozzáférhet az európai közös piachoz is.

Holott a Brexit mellett kampányoló brit politikusok leginkább ezzel érveltek: a kilépéssel megszabadulhat Nagy-Britannia a sok keleti tagállamból érkező, jórészt lengyel és magyar bevándorlótól, de közben a brit gazdaság nem szenvedi meg az európai piacok elvesztését. Többek között ezt ígérte Boris Johnson is, aki az új brit kormány külügyminisztere lett.

Theresa May és Franois Hollande. Fotó:  Irina Kalasnyikova/Sputnik/AFP
photo_camera Theresa May és Franois Hollande. Fotó: Irina Kalasnyikova/Sputnik/AFP

Hollande most világossá tette, hogy az EU úgynevezett négy szabadsága (az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása) egymástól el nem választható dolgok, vagyis a kilépés után a britek nem mazsolázhatják ki a csak nekik tetszőt. Elsősorban a pénzügyi szolgáltatások miatt aggódhatnak Londonban, mert ez az a termék, amiben a brit cégek nagyon erősek a kontinensen.

Hollande fenyegetését azért is komolyan kell venni, mert a kilépési feltételeket az Európai Tanácsnak is jóvá kell majd hagynia, ahol ebben az ügyben minden tagállamnak vétójoga van.

Hollande mondott azért egy engedékenyt is: míg korábban kifejezetten sürgette a brit kormányt, hogy minél hamarabb kezdje meg a kilépési eljárást, addig most megértőnek mutatkozott abban, hogy csak 2017-ben indítsák el a britek hivatalosan is az eljárás. A kilépés az EU szabályai szerint a hivatalos indulástól számítva legalább két évet kell hogy igénybe vegyen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.