A francia elnök ultimátumot adott az új brit miniszterelnöknek

Csütörtökön Párizsba látogatott az új brit miniszterelnök, Theresa May, akit Francois Hollande francia elnök rögtön elég kényelmetlen helyzetbe hozott. Hollande ugyanis arra emlékeztette a brit kormányfőt,

hogy az nem lehetséges, hogy a Brexit után a britek korlátozzák az EU-s állampolgárok munkavállalását, de közben Nagy-Britannia hozzáférhet az európai közös piachoz is.

Holott a Brexit mellett kampányoló brit politikusok leginkább ezzel érveltek: a kilépéssel megszabadulhat Nagy-Britannia a sok keleti tagállamból érkező, jórészt lengyel és magyar bevándorlótól, de közben a brit gazdaság nem szenvedi meg az európai piacok elvesztését. Többek között ezt ígérte Boris Johnson is, aki az új brit kormány külügyminisztere lett.

Theresa May és Franois Hollande. Fotó: Irina Kalasnyikova/Sputnik/AFP

Hollande most világossá tette, hogy az EU úgynevezett négy szabadsága (az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása) egymástól el nem választható dolgok, vagyis a kilépés után a britek nem mazsolázhatják ki a csak nekik tetszőt. Elsősorban a pénzügyi szolgáltatások miatt aggódhatnak Londonban, mert ez az a termék, amiben a brit cégek nagyon erősek a kontinensen.

Hollande fenyegetését azért is komolyan kell venni, mert a kilépési feltételeket az Európai Tanácsnak is jóvá kell majd hagynia, ahol ebben az ügyben minden tagállamnak vétójoga van.

Hollande mondott azért egy engedékenyt is: míg korábban kifejezetten sürgette a brit kormányt, hogy minél hamarabb kezdje meg a kilépési eljárást, addig most megértőnek mutatkozott abban, hogy csak 2017-ben indítsák el a britek hivatalosan is az eljárás. A kilépés az EU szabályai szerint a hivatalos indulástól számítva legalább két évet kell hogy igénybe vegyen. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.