Kósa: Rendszerszinten megszüntettük a korrupciót

Épp zajlik a fideszes elit csúcsrendezvénye, a Bálványosi Szabadegyetem. Ilyenkor, évente egyszer lelassul az élet a minisztériumokban, megritkulnak a posztok a fideszmédia lapjaiban, fellélegeznek a Balaton-felvidéki borospincék, és kiürül a Design Terminál, mert a fiatal minisztériumi főosztályvezetőktől, a kormány felé elkötelezett újságírókon át a Fidesz vezető politikusaiig mindenki azt hallgatja az erdélyi Tusnádfürdőn, hogy mit gondolt ki az elmúlt egy évben a magyar jobboldali csúcsintelligencia.

Kósa Lajos, Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke és a mandineres Stumpf András Tudnádfürdőn (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Tusványoson az a legfontosabb, hogy itt fegyverkezhet fel az egyszeri fideszes elme azokkal a gondolatokkal, amik talán a következő évben tartani tudják benne a meggyőződést, miszerint Magyarország a lehető legjobb kezekben van. A különböző beszélgetések mellett még Matolcsy könyveit is ingyen osztogatják az elmúlt években 260 milliárd forintnyi közpénzt lenyelő MNB-alapítványok sátrában. Hát kell ennél több?

Kovács Zoltán kormányszóvivõ, Mile Lajos kolozsvári magyar fõkonzul és Ikotity István LMP-s országgyûlési képviselõ. Alul Hunyor, Kovácsék drótszőrű vizslája (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Kósa Lajos az egyik rövidnadrágos-pólós-sátras beszélgetésen épp a korrupció elleni harcot értelmezte. A Fidesz frakcióvezetője és Debrecen korábbi polgármestere az Index összefoglalója szerint mondta:

„Nyugodtan mondhatom, hogy rendszerszinten 2010-től kezdve ez a kormány tette a legtöbbet a korrupció felszámolásáért.”

Szerinte amik most még vannak, azok már csak egyedi, elszigetelt esetek, és a fontos inkább az, hogy ez a kormány megváltoztatta a kampányfinanszírozási rendszert, bevezette az online pénztárgépeket és az ekáer-t is.

„Rendszerszinten megszüntettük a korrupciót”

- vonta le Kósa a végkövetkeztetést.

Harrach Péter bolondozik (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A vitán részt vett az LMP-s Szél Bernadett is, aki erre felhozta az offshore-ozó Andy Vajna kormánybiztost, a szerződés és a nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül tanácsokat osztogató Habony Árpádot is, de Kósáékat ez sem zökkentette ki.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta erre, hogy a korrupció emlegetése csak ellenzéki kommunikációs taktika, és nem fog bejönni az ellenzéknek, hiszen

„mindig lesz korrupció, bármilyen kemények az intézkedések”.