Iráni származású német állampolgár lövöldözött Münchenben, kilenc embert megölt, aztán öngyilkos lett

  • Péntek délután lövések dördültek a müncheni Olympia bevásárlóközpontnál.
  • Legalább 10 halott és több sebesült van.
  • Egy McDonald's közelében kezdődött a lövöldözés, ott videó is készült a támadásról.
  • A rendőrség szerint egy 18 éves, iráni származású német állampolgár volt az egyedüli tettes.
  • Nem világos, hogy miért csinálta.

A gyorsétteremnél kezdődött a támadás

A hajnali sajtótájékoztatón azt is tisztázták, hogy a támadó a Mcdonald's előtt kezdte a lövöldözést, majd utána ment tovább az Olympia bevásárlóközpontba, és a legtöbb emberrel itt végzett.

Ausztria biztonsági készültséget vezet be a Németországgal szomszédos államaiban

4 osztrák tagállam szomszédos Németországgal, itt nemcsak a határőrizetet erősítik meg, hanem a településen is biztonsági készültséget vezetnek be. Készültségbe helyezik az osztrák különleges erőket is, köztük a Cobra nevű, terrorellenes különleges egységet.

Legkevesebb húszan megsebesültek a bevásárlóközpontnál

A Bayerischer Rundfunk rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a bevásárlóközpontban nyolc halottat találtak, valamint legkevesebb húszan megsebesültek. A kilencedik halott, akit megtaláltak, valószínűleg a támadó volt.

Egy szemtanú szerint a támadó kiabált idegenellenes jelszavanakat

A német N-tv nevű tévécsatornának nyilatkozott egy szemtanú, Luan Zequiri, aki azt mondta, hogy a támadó McDonald's-nél idegenellenes mondatokat kiabált, mielőtt lövöldözni kezdett. A férfi azt mondja, hogy a terrorista káromkodása után egy hangos sikolyt hallott. Mikor a támadó felé nézett, az épp akkor nyitott tüzet két emberre a lépcsőn. (via Guardian)

A helyzet ettől függetlenül nem egyértelmű, egymásnak ellentmondó értesülések jelentek meg arról, hogy az igenellenes kijelentéseket a támadó tette, vagy ezt rá mondták.

Robottal vizsgálják a feltételezett elkövető holttestért, mert félnek, hogy bomba van a táskájában

Mivel még mindig nem lehet tudni, hogy lehet-e robbanószer a bevásárlóközponttól egy kilométerre megtalált halott táskájában, ezért a Bayerischer Rundfunk riportere szerint a rendőrség egy robotot használt a holttest átkutatásánál.

Egy 15 éves lány is van a halálos áldozatok között

A müncheni lövöldözés után közel 100 ember jelentkezett a rendőrségnél szemtanúnak. Őket először válságkezelő csoport kezeli. Közben kiderült, hogy a halálos áldozatok között van egy 15 éves lány is, valamint több gyereket kórházba kellett szállítani a sérüléseik miatt. Közben a rendőrség mindenkit arra kér, hogy ne posztoljanak képeket és videókat a lövöldözésről, inkább töltsék fel az oldalukra, hogy fel tudják használni az eset kivizsgálásánál.

A német külügyminiszter szerint továbbra sem tisztázott, mi áll a támadás hátterében

Frank-Walter Steinmeier „undorító tettnek” nevezte a lövöldözést, aminek a hátterét még nem tisztázták, egyelőre ellentmondásos információik vannak.

Egyre valószínűbb, hogy az utoljára megtalált halott a támadó volt

Késő este a rendőrség megerősítette, hogy összesen kilencen halottat találtak az Olympia bevásárlóközpontnál történt lövöldözés után. Valószínűsíthető, hogy a férfi, akinek a holttestét utoljára megtalálták a közeli Olympiadorfnál, a támadó lehet. Mivel a férfi testén egy piros hátizsák volt, a rendőrség úgy gondolja, hogy ugyanaz az ember lehet, aki az első lövéseket leadta a Mcdonald's előtt. A rendőrök lezárták a holttest körüli területet, mert tartani lehetett attól, hogy a hátizsákba esetleg bombát rejtett.

Egész éjjel nyitva tartanak a müncheni mecsetek

Mindenkit szeretettel várnak, aki Münchenben menedéket keres ma éjszaka. A német rendőrség ugyanis megkérte a helyieket, hogy ne menjenek utcára, amíg zajlik a hajtóvadászat a feltételezett tettes vagy tettesek ellen.

Kilencere emelkedett a halálos áldozatok száma

Lehet, hogy a támadó is köztük van. A rendőrség még vizsgálja, hogy a bevásárlóközpontnál talált egyik férfi holttest a támadóé lehet-e. A rendőrség szóvivője szerint ennek is fennállhat a lehetősége.