Alaszkában nem kell megmondanod otthon, hogy abortuszra mész

külföld
2016 július 23., 12:44
comments 174

Nagyjából a világ minden országában kell valamilyen szintű szülői beleegyezés az abortuszhoz 18 év alatt. Ez Alaszkában mostantól megváltozik, a kormány saját korábbi törvényét vizsgálta felül.

Eddig, ha egy alaszkai kiskorú abortuszra akart menni, először szólnia kellett a szüleinek. Ha beleegyeztek, a kiskorúnak 48 órát várnia kellett, mielőtt megtörtént a beavatkozás. Ezt a törvényt 2010-ben hozták, helyi aktivisták azóta harcolnak ellene, mondván, ez az eljárás korlátozza a tizenéveseket a személyiségi jogaik gyakorlásában.

A Planned Parenthood klinika Hawaii-ért és Alaszkáért is felelős részének igazgatója, Christine Charbonneau is azt mondja, hogy a törvény veszélyes, hiszen vannak olyan fiatalok, akik nehéz körülmények között, nem a szüleikkel élnek, és nincs módjukban találkozni a szüleikkel.

Valamelyik biztosan hatott az alaszkai kormányra, mert július 22-én egy kilencven oldalas dokumentumot adtak ki, amiben kifejtik, miért döntöttek amellett, hogy megváltoztatják a törvényt:

a tizenévesek mostantól szülői beleegyezés nélkül is mehetnek abortuszra.

(A hírre a Jezebel hívta fel a figyelmem, a címlapi kép pedig még egy évekkel ezelőtti tüntetésről származik. )

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.