Habony hitelezőjének tesója osztja az Eximbankos segélyhiteleket

gazdaság
2016 július 25., 06:13
comments 58

Tombor Bálint eddig a Szijjártó Péter-féle külgazdasági minisztériumban (KüKüM) volt Mikola István kabinetvezetője, most viszont kinevezték az Eximbankban a kötött segélyhitelek felelősének, írja az Index. (Korábban Szijjártó tanácsadójaként havi 750 ezret keresett.)

A gyógyszerészként végzett Tombor Bálint Tombor András testvére, utóbbiról azt kell tudni, hogy (Andy Vajna mellett) Habony Árpád hitelezője: az utóbbi években húszmilliós kölcsönnel támogatta a miniszterelnöki Gucci-Rasputyin fényűző életmódját. Egyébként pedig egy nehezen meghatározható érdekek mentén átláthatatlanul mozgó fideszes háttérember, aki felbukkant már az UD Zrt. botrányban, volt Orbán biztonságpolitikai tanácsadója, mostanában pedig a média felé tájékozódik. Az Index a szóbeszéd alapján azt írja, hogy Tombor mostanában több ügyben is (fővárosi közbeszerzések, metrópótló buszok, orosz metrófelújítás) Habonnyal együtt "bukkan fel", "forgolódik", bármit is jelentsen ez.

Ez a leginkább azért érdekes, mert a Rogán-Habony-Vajna kör már eddig is több szálon felbukkant az utóbbi években nagyon agresszívan terjeszkedő Eximbank körül:

  • az Exim vezérigazgatóhelyettese Rogán volt polgármesterhelyettese, Puskás András
  • Andy Vajna masszív hitelt kapott a TV2 megvásárlására, majd működtetésére (akárcsak Garancsi István),
  • a Rogán első gyerekét nevelő Gubicza Ágoston egy egészen nevetséges pályázaton szerzett egy 16 milliárdos tőkealapot.

Nem kevés pénzt fog Tombor Bálint sem osztani – igaz, a kötött segélyhitelezésnek annak ellenére ő volt eddig a felelőse, hogy nem volt az Eximbank alkalmazottja, és az Eximbank nem az alá az államtitkárság alá van rendelve, ahol dolgozott. Az utóbbi két évben három országnak ajánlott fel Magyarország kötött segélyhitelt: Vietnam, Mongólia és Laosz, mostani árfolyamon összesen 34,5 milliárd forint hitelt kaphat. De Tombor tárgyalt a közelmúltban Kambodzsában is. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.