Próbaidejét töltötte az egyik normandiai gyilkos

külföld
2016 július 26., 18:51
comments 291

A 19 éves Adel Kermiche volt az egyik elkövetője annak a túszejtésnek, ami kedd reggel történt a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray. Két férfi fogott el öt embert egy katolikus templomban, térdre kényszerítették majd késsel megölték a papot, egy hívőt pedig megsebesítettek - ő jelenleg is életveszélyben van.

photo_camera Francois Molins ügyész nyilatkozik az ügyben. Foto: AFP / GEOFFROY VAN DER HASSELT

Kermiche-ről elképesztő részletek derültek ki, ami alapján nehéz elképzelni, hogy a hatóságok ne követtek volna el súlyos mulasztásokat. Az már kitudódott korábban, hogy a francia állampolgárságú Kermiche tavaly megpróbált eljutni Szíriába, de a török határról visszaküldték és egészen idén márciusig börtönben ült Franciaországban.

Az ügyész Francois Molins elmondása alapján tavaly már terrorizmus gyanúja miatt vádat is emeltek Kermiche ellen, aki elektronikus megfigyelés alatt állt, próbaidejét töltötte - szülei templom szomszédságában álló házát csak meghatározott időintervallumban hagyhatta el. Társát egyelőre nem azonosították.

Molins azt is elmondta, hogy a két elkövető fegyvereik mellett igazinak látszó, valójában működésképtelen robbanószerkezetet is vitt magával a tett helyszínére. Három túszt élő falként használtak, így elbarikádozva magukat a rendőri egységek elől, akiket az egyik kiszökött nővér értesített.

A támadók később Allah Akbar felkiáltásokkal rontottak ki az épületből, a rendőrök agyonlőtték őket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.