Régi barátként várják vissza Erdogant Ororszországba

2016 július 26., kedd 7:39
138

Kedden Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök augusztus 9-én Szentpétervárra látogat.

z lesz az első találkozó a két vezető között azóta, hogy tavaly november 24-én mélypontra jutott a két ország viszonya, miután a török-szíriai határon egy török vadászgép lelőtt egy orosz bombázót. Akkor ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök a terroristák cinkosai által elkövetett hátbatámadásnak minősített nevezett. Moszkva ezt követően gazdasági megtorló intézkedéseket vezetett be Ankara ellen. A két ország kölcsönös gazdasági szankciókat vezetett be egymással szemben. Úgy tűnt Erdogan inkább a nyugattal akar együttműködni, aztán júliusban levélben bocsánatot kért Putyintól.

Aztán a törökországi puccskísérletet követően Putyin telefonon beszélt Erdogannal, ennek során kifejezte reményét, hogy Törökországban gyorsan helyreáll a stabilitás, egyben kérte a török vezetőt, szavatolja az orosz turisták biztonságát.

Putyin elnök szóvivője nemrég már annyira megengedő volt, hogy bejelentette, meggyőződtek arról, hogy az orosz vadászgépet gülenista puccsisták lőtték le annak idején.

Simsek és Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnökhelyette kedden megállapodott abban, hogy fokozatosan feloldják a kereskedelmi és gazdasági viszonyt sújtó korlátozásokat. A török politikus kifejtette: „Azért vagyunk itt, hogy javítsuk a kapcsolatainkat, még magasabb szintre emelve azokat, mint ahogy november 24-e előtt voltak.

Korábban orosz és iráni forrásokon megjelentek olyan hírek is, amelyek szerint az orosz titkosszolgálatoknak komoly szerepe volt abban, hogy Erdogan megúszta a puccskísérletet:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt