Újra győzött a magyar jogállam: nem nyomoz az ügyészség Rogán Antal vesztegetési ügyében

bűnügy
2016 július 26., 20:09
comments 479

"Hiányzik a bűncselekmény gyanúja: Portik személye sem túl hiteles, amiket mondott, azok pedig nem egyértelmű állítások."

Ezért döntött úgy az ügyészség, hogy inkább nem nyomoz Rogán Antal után, akiről Portik Tamás azt vallotta, hogy 10 millió forintot kapott tőle Habony Árpád nagynénje, Pápa Marianne megbízásából.

Tényi István és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarország társelnöke hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt jelentette fel a fenti vallomás után a kommunikációs minisztert. Tényinek válaszolt az ügyészség, ebből közölt részleteket az Index.

Az ügyészség a feljelentést követően kétszer is feljelentéskiegészítést kért, egy alkalommal, július 1-én azért kértek 15 nap haladékot, hogy egyáltalán beszerezzék a Portik-tárgyalás jegyzőkönyvét.

Végül sikerült megszerezni a dokumentumot, ennek birtokában pedig az ügyészség azt állapította meg, hogy Portik nem volt elég konkrét, amikor a pénz átadásának helyszínéről volt szó, mert egyszer a Cukor utcai, máskor pedig az Aulich utcai Fidesz-pártirodát nevezte meg, és nem adott pontos leírást a helyszínről.

Az ügyészség szerint Portik nem részletezte kellő hitelességgel, hogy pontosan milyen címletekben szállította a pénzt, és általánosságban nem nagyon hiszik el, amit mondott a bíróságon - szavainak „valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatók, amik a bűncselekmények a nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanújának hiányát eredményezik, így nyomozás elrendelésére nincs törvényes alapés a feljelentések elutasítása felől kellett határozni".

Portik a tárgyaláson részletesen beszélt arról, hogyan üzletelt Rogánnal, Habonnyal és Pápával a belvárosi ingatlanpiacon. Itt beszélt arról a konkrét megvesztegetési ügyről, ami során állítása szerint 10 millió forint értékű eurót vitt Rogánnak. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.