Portik: Vittem Rogánnak tízmillió forintnyi eurót

POLITIKA
2016 június 17., 09:45
comments 599

Régóta ismerem Rogán Antalt,

állította bírósági meghallgatásán Portik Tamás, az Energol volt vezetője, többek között a Prisztás-gyilkosság elítéltje. Portik és Rogán szembesítését Juhász Péter ügyvéde, Fazekas Tamás kezdeményezte abban a személyiségi jogi perben, amit Rogán azért kezdeményezett Juhász ellen, mert az Együtt társelnöke lebűnözőzte.

Portikot azért idéztették be, mert bár a maffiaperben elítélt vállalkozó korábban állította, hogy ismeri Rogánt, a miniszter határozottan tagadja ezt. Ezért kértek szembesítést, amin Rogán Antal nem jelent meg, amit előre közölt és később írásban "halaszthatatlan külföldi elfoglaltságával" indokolt. Csütörtökön ezzel kapcsolatos megkeresésünkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt a tájékoztatást adta, hogy "Rogán Antal június 17-én hivatalos programon vesz részt Münchenben, melynek keretein belül háttérbeszélgetést folytat a német sajtó munkatársaival illetve interjút ad a Bild napilapnak".

De ez annak nem volt akadálya, hogy Portikot meghallgassa a bíróság. Az elítélt vállalkozó ahhoz nem járult hozzá, hogy kép- vagy hangfelvétel készüljön róla.

Ismeretlen ismerősök

Portik azt állította, arra pontosan nem emlékszik, hogy mikor ismerte meg Rogánt, megfogalmazása szerint a kétezres évek közepén-végén. Aktív társasági életet élt, rendezvényekre, vacsorákra járt, egy ilyen alkalommal találkoztak. Arra viszont egész részletesen emlékezett, hogy a Nobu megnyitóján is találkoztak, ahol videó és képek is készültek. Kevesen voltak ott, de Portikot is meghívták. Andy Vajna megkérte Portikot, hogy ne a kamerák előtt, a főbejáraton menjen be, hanem hátul.

Egyszer az utcán is összefutottak, Rogán el is újságolta, hogy milyen autót vett nejének, Rogán-Gaál Cecíliának.

Portik azt állította, hogy 2008-2009-ben egy bírósági tárgyaláson ismerte meg Pápa Marianne-t, Habony Árpád nagynénjét.

"Alulírott Pápa Marianne kijelentem, hogy Portik Tamással sem a múltban sem jelenleg nem álltam és nem állok élettársi kapcsolatban, továbbá, hogy Portik Tamással semmiféle üzleti kapcsolatban nem álltam és nem állok." - közölte Pápa Marianne még 2014-ben, amikor egy belvárosi ingatlan gyanús körülmények közötti eladásánál felmerült a neve. Rogán Antal ugyanekkor azt közölte: sem neki, sem az általa vezetett önkormányzatnak nem volt üzleti kapcsolata Portikkal, Portikot nem ismeri, soha nem találkozott vele.

Portik ehhez képest egész részletesen számolt be arról, hogy hogyan ismerkedett meg Pápával, akiről azt állította, hogy letartóztatásakor "életvitelszerű kapcsolatban" volt. Pápa tanú volt egy tárgyaláson, Portik a hallgatóságban ült. A tárgyalás szünetében beszélgetni kezdtek, majd egyre gyakrabban találkozgattak is. Idővel megismerte Pápa ismerőseit, rokonait, üzleti partnereit is. Járt az irodájában is, látta, hallotta tárgyalásait.

Tízmillió forint euróban

Portik szerint az egyik ilyen alkalommal Pápa Habonnyal tárgyalt arról, hogy Rogán intézi a piaci árnál olcsóbb ingatlanokat. Volt egy lista, azon szerepelt az a Károly krt. 25 szám alatti ingatlan is, amit Pápa a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel vett meg, majd nyolc hónappal később 52 millió forintos haszonnal értékesített.

Portik szerint ezen a listán olyan ingatlanok voltak, amelyeket a bérlő nem tudott fizetni, így könnyű volt átvenni a bérleti jogot. A bérlők gyakran azért nem tudták tovább fizetni a bérletet, mert azt megemelték. Az így megszerzett ingatlanokra aztán már járt a bérlőknek járó 30 százalékos árkedvezmény.

Portik szerint Pápa és Habony sokszor tárgyaltak ilyen ügyekről, de ő maga nem találkozott sokszor Habonnyal, akiről tudni lehetett, hogy kormányzati ember, ezért nem kereste a társaságát.

Portik elmondása szerint Habony egyszer felhívta Pápát, hogy "kellene a pénz". A pénzt, tízmillió forintnyi eurót, állítása szerint Portik vitte el egy Centrálhoz közeli Fidesz-irodába Rogán Antalnak. "Késő délután volt" - emlékezett a találkozóra. Köszöntek egymásnak, Portik pedig mondta, hogy "a Marianne küldi a pénzt". Portik szerint a találkozó után Habony jelezte Pápának, hogy Rogán keveselte a pénzt, amire a nő csak annyit jegyzett meg, hogy

"így is nagyon drága a Tóni".

Portik állítja, hogy Pápa Habonynak is rendszeresen adott pénzt. Egyszer állítólag azt mondta Portiknak, hogy Habonyra kormányőrök vigyáznak.

Portik állítása szerint maga is üzletelt az V. kerülettel. Részben Pápával közösen vettek ingatlanokat a kerületben, amiről szerinte köztudott volt, hogy "jóval a piaci ár alatt lehet szerezni ingatlanokat". De maga is vett ingatlanokat, erről viszont nem akart beszélni, mert magára nem akart terhelő vallomást tenni. "A fantáziájára bízom, hogy mi hogy ment" - mondta a bírónak. Arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy volt-e közvetve vagy közvetlenül érintett olyan cégben, ami szerzett ingatlant az V. kerületben. Azt viszont elárulta, hogy Pápa Marianne-nal közös cégben nem volt megjelenítve a neve, de volt pénze Pápánál, ahogy a nőnek is nála. (A bíróságról Sarkadi Zsolt tudósított. A címlapképen a Károly körút 25. szám alatti ház látható, ahol Pápa Marianne Classic Immo nevű cége kedvezménnyel vásárolhatott később 52 millió forintos haszonnal értékesített lakást.)

UPDATE 12:37: Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben tagadta a meghallgatáson elhangzott állításokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.