A koszovói török nagykövet le akart tartóztatni egy újságírót egy facebookos kommentje miatt

külföld
2016 július 27., 11:26
comments 97

Újságírók a koszovói török nagykövet távozását követelik az országból, miután Törökország arra kérte a pristinai hatóságokat, hogy tartoztassanak le egy koszovói újságírót, mert az Facebbok-oldalán szatirikus megjegyzést tett a meghiúsult katonai puccskísérlettel kapcsolatban - közölte az RTS szerb közszolgálati televízió szerdán internetes oldalán.

A koszóvói újságíró szövetség közleménye szerint ez az emberi jogok súlyos megsértését jelenti.

"Emlékeztetni szeretnénk a török nagykövetséget, hogy Koszovóban az újságírók számára biztosított a szólásszabadság, amelyet a törvény és az alkotmány is garantál"

- írták.

A szövetség úgy véli: a pristinai török nagykövetségnek mielőbb bocsánatot kell kérnie a gyalázatos követelés miatt, Kilic Kivilcim nagykövet asszonynak pedig távoznia kell Koszovóból. "Elfogadhatatlan, hogy egy nagykövet újságírók letartóztatására és megbüntetésére buzdítson" - tették hozzá.

Berata Buzale újságíró, a törökországi sikertelen puccskísérlet után azt írta közösségi oldalán: "Megkérem a Törökországban nyaraló koszovói állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a katonasághoz :P"

A koszovói török nagykövetség korábban tiltakozó jegyzéket küldött a külügyminisztériumnak, hogy Buzale ellen indítsanak eljárást a kommentár miatt.

A nagykövetség arra is figyelmezteti a tárcát: Koszovóban törvény tiltja, hogy állampolgárai részt vegyenek fegyveres harcokban az ország határain kívül, ami hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.