Elindult Rióba a doppingolással vádolt orosz csapat

sport
2016 július 28., 04:40
comments 57

Az el nem tiltott sportolókat nagy tömeg búcsúztatta a Sheremetyevo reptéren. A BBC szerint az utóbbi hetek botrányai és a bizonytalanság nagyon kikészítette őket. Indulás előtt még Vlagyimir Putyin elnökkel is találkoztak, majd Kirill pátriárka is megáldotta őket.Sergei Tetuykhin röplabdázó és Putyin - Fotó: Sergey Guneev/SputnikKorábban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a szocsi téli olimpiáról készült jelentésének nyilvánosságra hozása után azt javasolta, hogy a teljes orosz csapatot zárják ki a 2016-os nyári játékokról, mert kiderült, hogy 2014-ben államilag szervezték a doppingminták manipulálását. Vasárnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ennél jóval puhább ítéletet hozott, és az egyes sportszövetségekre bízta, hogy vizsgálják ki a sportolóik érintettségét.

A NOB döntését sokan bírálták, a WADA vezetője, Olivier Niggli szerint a szervezet a döntésével cserben hagyta a tisztán versenyző sportolókat.

Az orosz csapatot még így is megtépázta a botrány: a 387 kiválasztott sportolóból több mint 100-at eltiltottak.Yelena Isinbayeva kétszeres olimpiai bajnok - Fotó: Sergey Guneev/SputnikVlagyimir Putyin szerint a kampánnyal szándékosan az orosz sportolókat akarták levadászni. Szerinte, ha nem engedték volna versenyezni az orosz sportolókat, azzal csökkent volna az olimpiai érmek értéke. A csapatot azzal biztatta, hogy így minden versenyző másként fog tekinteni a medáljára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.