Gasztrodráma: otthagyta az Onyx éttermet a Bocuse d'Or-selejtezőt nyerő Széll Tamás

gasztronómia
2016 július 28., 10:55
comments 118

Szakít egymással a Michelin-csillagos Onyx és az étterem sous-séfjeként, versenyzőként és reklámarcként is híressé vált Széll Tamás. Széll az étteremben együtt dolgozott barátnőjével, Szulló Szabinával, aki szintén távozik. A két szakács azt a valamivel előttük távozó Hamvas Zoltán üzletvezetőt követi, akivel annak idején együtt érkeztek az Onyxhoz a Kempinskiből.

Pintér Katalin, az Onyx éttermet is működtető Gerbeaud ügyvezetője:

„Nem új hír, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás önállósodni szeretnének. Lehet, hogy kívülről ez meglepőnek látszik, de a szakmában senki számára nem volt titok, hogy ez a tervük. Ez a dolgok természetes rendje a vendéglátásban. Inkább az lenne furcsa, ha örökre az Onyxban akartak volna maradni.”

Pintér szerint most eljött egy olyan alkalom, amikor a lehető legsimábban lebonyolítható egy ilyen válás.

„Tamás a Bocuse d'Or-selejtező miatt idén alig dolgozott, és augusztus 24-től megint nem dolgozna, mert kezdődik a fölkészülés a lyoni döntőre, az Onyxban meg éppen háromhetes nyári szünet lesz, úgyhogy még a szünet előtt bejelentették, hogy nem maradnak.”

Pintér ezt teljesen korrekt eljárásnak tartja.

Az Onyx étterem sok terhet vállalt Széll két Bocuse d'Or-szereplése miatt (illetve a teljes versenyciklusokat tekintve három szakácsversenyre kellett fölkészülni Széll Tamásnak: 2012 - európai selejtező, 2013 - döntő, 2016 - európai selejtező), ezek a versenyek hónapokra kivonták a munkából. Pintér szerint ez ugyan megterhelte az Onyxot, de egy olyan fontos, közös ügy volt, amiben megtiszteltetés volt részt venni.

Széllék pótlása nem jelent majd megoldhatatlan feladatot, hiszen felépült egy nagyon erős második vonal is mögöttük, akikből lehet új csapatot építeni, sőt, könnyebb is már, mint annak idején, mert ezek a fiatalok már sokkal magasabb tudásszintről indulnak – mondta az ügyvezető.

Szulló Szabina és Széll Tamás bejelentése előtt néhány héttel már távozott az Onyxtól Hamvas Zoltán, az étterem üzletvezetője és résztulajdonosa, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, de ez csak egy jelentéktelen időzítési különbség, ugyanannak a folyamatnak a része.

Széll Tamás és Szulló Szabina 2000 óta dolgoztak a Gerbeaudnál, az azonos tulajdonos kezében (és azonos épületben) lévő Onyxnak 2007-es alapítása óta séfjei. Az Onyx 2011-ben – a Costes után második magyar éttermként – Michelin-csillagot kapott.

Az ügyben megkerestem Széll Tamást, aki egyelőre annyit mondott, hogy

„Nincs tüske sem harag, elválunk.”

Nemsokára pedig részletesebb közleményben fogja megmagyarázni a helyzetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.