Hamis papírokkal szervezett vadászatokat a dunántúli szarvasmaffia

bűnügy
2016 július 28., 06:06
comments 55

Egy vadásztatással foglalkozó zalai férfi és két társa egy szlovák vadásszal lövette ki a vadaskertben tenyésztett szarvasbikákat, majd hamis papírokkal igazoltatta a trófeákat. A F.Norbert és társai ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség emelt vádat.

Norbert 2012-ben szervezett vadászatot a zalai Pat térségében egy szlovák férfinak, aki a kilőtt szarvasbikáért 27 ezer eurót fizetett. Az állatot egy kaposvári hivatásos vadász készítette ki. A trófeáról azonban egy nemzetközi kiállításon kiderült, hogy a bírálati lapja hamis.

A nyomozás szerint nem is létezik a feltüntetett vadászati terület, a nyilvántartásokba be sem kerültek az adatok, a szarvasbikát ugyanis egy osztrák vadasparkban tenyésztették, F. Norbert ott vette meg az állatot.

A szlovák vadászt máskor is átverték. Még 2011-ben a Somogy megyei Inke közelében lelőtt szarvasbikáért 20 ezer eurót fizetett a férfi, és akkor is hamis trófeabírálati lapot kapott. Az állat ugyanis szintén tenyésztett volt, nem sokkal korábban engedték szabadon.

A külföldi vadász 2012-ben Karád környékén is lőtt egy vadat, amiért 13 ezer eurót fizetett. A trófeát azonban a szervezők nem vitték bírálatra, a szlovák férfinak csak többszöri kérésére adták ki azt ki. Ráadásul miután a vadászatot be sem jelentették.

Az ügyészség vádja arra is kitér, hogy F. Norbert 2011 és 2014 között több vadászatot szervezett Kirgizisztánban, az ott elejtett argali juhok trófeáját hamis exportengedéllyel hozta Magyarországra. A Nagykanizsai Járási Ügyészség F. Norbert és két hivatásos vadász társa ellen jelentős kárt okozó csalás, természetkárosítás, közokirat-hamisítás és lopás miatt emelt vádat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.