85 százalékkal kevesebb műanyag zacskó fogy Angliában, amióta fizetni kell érte

2016 július 30., szombat 3:28
37

Az angol boltokban használt egyszer használatos műanyag zacskókért tavaly október óta kötelező 5 pennyt fizetni, törvény írja ezt elő. És úgy fest, hogy ennek meg is van a hatása: míg tavaly több mint hétmilliárd (!) ilyen zacskó fogyott a hét legnagyobb brit szupermarket-lánc üzleteiben, addig az idei első hat hónapban mindössze 500 millió, jelentette be a környezetvédelemért is felelős minisztérium.

A zacskódíjat korábban már tesztelték Skóciában, Észak-Írországban és Walesben is, Anglia volt az utolsó bástya, ahol bevezették. A bevételekből ráadásul több mint 29 millió font ment el jótékony célokra.

Zöld tengeri teknős és egy műanyag zacskó (Biosphoto / Sergi Garcia Fernandez) Fotó: Sergi Garcia Fernandez/Biosphoto

Angliában jelenleg a minimum 250 főt foglalkoztató láncoknak kell pénzt kérniük a zacsiért, de a kisebb boltok mentesültek ez alól, a papírzacskó pedig továbbra is ingyenes.

Mindez azért nagyon fontos, mert a műanyag zacskó hihetetlen környezetszennyezésre képes: évente mintegy nyolcmillió tonna kerül be belőle a világ óceánjaiba, és ott nagyon súlyos károkat okoz az élővilágnak. Szakértők szerint legalább 31 féle tengeri emlős és több mint százféle tengeri madár fogyaszt belőle, komoly károknak kitéve magukat.

A műanyag zacskók ráadásul több száz év alatt bomlanak le. A problémák ezzel persze nem oldódtak meg, sem Angliában, sem a világban, a műanyag palackok például még mindig súlyos veszélyeket jelentenek a környezetre. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt