Szombat este is komoly összecsapások voltak Jerevánban

külföld
2016 július 30., 11:32
comments 26

Épp szombat reggel foglalkoztunk nagyobb cikkben azzal, hogy milyen pattanásig feszült a helyzet jelenleg Örményországban, ahol a korrupt hatalommal szemben már fegyveres akcióba is kezdett egy rakás háborús veterán.

Érdemes az egész cikket elolvasni, remek hátteret nyújt ahhoz, mi folyik most az országban.

Azóta kiderült, hogy több mint 165 tüntetőt vettek őrizetbe és mintegy 60 ember került kórházba szombatra virradóra az örmény fővárosban, miután előző este összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között, akik az egyik rendőrkapitányságot két hét óta megszállva tartó, túszszedő fegyveres csoporttal vállaltak szolidaritást.

photo_camera PAN Photo Agency

Az örmény egészségügyi minisztérium szóvivője szombaton tájékoztatást adott arról, hogy a rendfenntartók bódító gránátokat vetettek be az erőszakos tüntetőkkel szemben. A híradások szerint péntek este a korábbi napokhoz hasonlóan ismét több százan (egyes hírügynökségek szerint több ezren) vonultak az utcára, követelve a hatóságoktól, hogy a túszszedő akciót mindenképpen erőszakmentes eszközökkel oldja meg. Ehhez képest a tüntetők és a rendőrök összecsaptak, ennek nyomán sokan megsebesültek, köztük külföldi tudósítók is.

Július 17-én mintegy 30 fegyveres támadta meg az egyik jereváni rendőrkapitányságot, egy rendőrezredest megöltek, kilenc rendőrtisztet - köztük magas rangúakat - túszul ejtettek és bevették magukat az épületbe. Azt követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon a júniusban letartóztatott Zsirajr Szefilján ellenzéki politikust és minden politikai foglyot. Még aznap elengedtek kettőt túszaik közül, további hármat pedig egy nappal később. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.