A török külügyminiszter azt mondta, hogy ha októberig nem lép életbe a vízummentesség, veszélybe kerülhet a menekültügyi megállapodás

2016 július 31., vasárnap 18:59
300

Ha az Európai Unió legkésőbb októberig nem lépteti életbe a török állampolgárok számára beígért vízummentességet, Ankara felmondhatja a menekültválságról kötött megállapodást – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában.

A dpa német hírügynökség vasárnap közölt részleteket a hétfőn megjelenő beszélgetésből, amiben Cavusoglu azt mondta:

„Ha nem kerül sor a vízumra vonatkozó szabályok lebontására, arra kényszerülünk, hogy elálljunk a március 18-án nyélbe ütött megegyezéstől.”

A török kormány konkrét menetrendet akar látni. „Ez jelentheti október elejét vagy közepét is – de a dátum lefektetését várjuk” – mondta.

A menekültválság rendezését célzó megállapodás csak azért működik, mert Törökország „nagyon komoly intézkedéseket” léptetett életbe, egyebek mellett az embercsempészet elleni küzdelemben, „mindez azonban az állampolgáraink számára előírt vízumkötelezettség feloldásától függ, ami a március 18-i megállapodás tárgya” – mondta Cavusoglu, hozzátéve: ez nem fenyegetés.

Az Európai Unió márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni a migránsok és a menekültkérők érkezését. A megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de ezt elhalasztották amiatt, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt 72 feltétel mindegyikét. Egyebek mellett nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett migránsokat visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt