Ausztrália egy kicsit arrébb csúszott, ezért most frissítik a koordinátáit, hogy az önjáró autók el ne tévedjenek

külföld
2016 július 31., 05:21
comments 40

Ki kellett igazítani Ausztrália hosszúsági és szélességi koordinátáit a globális helyzetmeghatározási rendszerekben, mert a legutóbbi, 1994-es kiigazítás óta már másfél méterrel arrébb van a tektonikus lemezek lassú mozgása miatt évente 7 centiméternyit elmozduló kontinens.

Az ausztrál tektonikus lemez mozgása. Évről évre északrabra mozdul a kontinens. Grafika: Alataristarion / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
photo_camera Az ausztrál tektonikus lemez mozgása. Évről évre északrabra mozdul a kontinens. Grafika: Alataristarion / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ez pedig már elég nagy eltérés a valóságtól ahhoz, hogy komoly problémákat okozzon a GPS-re támaszkodó alkalmazásoknak: például a szántóföldeket GPS segítségével felszántó automata traktoroknak, hogy a szintén GPS alapján tájékozódó önjáró autókról már ne is beszéljünk. Vagy a házhozszállító drónokról, amik a végén még véletlenül a szomszédba vinnék a cicás kardigánt, amit az Amazonról rendelt egy békés ausztrál családanya. (Via Cnet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.