Egy héttel az olimpia előtt kirúgták a játékokat biztosító biztonsági céget

Erről a képről csak úgy sugárzik a biztonság! Állig felvegyverzett katonák vigyázzák a rendet egy riói utcasarkon, hat nappal az olimpia kezdete előtt. AFP PHOTO / WILLIAM WEST

Remek hírek érkeztek Rióból, ahol már loptak el biciklit az olimpiára készülő versenyző alól, és ahol nemrég katonai rendőrök raboltak ki egy - nem az olimpiára érkezett - sportolót:

a brazil Igazságügyi minisztérium egy héttel az olimpia kezdete előtt felmondta a játékok biztonságáért felelős magáncéggel, az Artellel kötött szerződést.

A minisztérium "alkalmatlansággal és felelőtlenséggel" vádolta az Artelt. Nem alaptalanul:

a cég a múlt héten beismerte, hogy mostanáig csak 500 biztonsági őrt vett fel, pedig 3400-at kellett volna.

Az Artel feladata lett volna a játékokra érkező nézők átvilágítása a stadionok, sportcsarnokok előtt. A feladat most arra a rendőrségre hárul, aminek fizetésük elmaradása miatt tiltakozó tagjai júniusban transzparensekkel várták a reptérre érkező turistákat:

"Isten hozott a pokolban! A rendőrök és a tűzoltók nem kapnak fizetést, azok, akik Rióba érkeznek, nincsenek biztonságban!"

Mondjuk összességében még így is lesz 85 ezer rendőr, katona és egyéb fegyveres, aki a játékokat biztosítja. (Via Yahoo)