Tömegesen pusztulnak a korallok a Mexikói-öbölben, nem tudni, miért

2016 július 31., vasárnap 14:35
46

Amerikai kutatók közölték, hogy tömeges korallpusztulást észleltek a Mexikói-öböl egyik tengeri természetvédelmi területén. Steve Gittings, az amerikai tengeri természetvédelmi területek irodájának vezető kutatója közölte, hogy a szakembereik ismeretlen eredetű korallelhalást vizsgálnak a Mexikói-öbölben lévő East Flower Garden Bank természetvédelmi területen. A korallzátony kb. 160 kilométerre fekszik a louisianai és a texasi partoktól.

A szakemberek példátlan mennyiségű korall, tengeri szivacs, tengeri sün, tengeri csillag és kagyló pusztulását jelentették. Először búvárok vették észre a hét elején az elpusztult állatokat és fehéredő korallokat, tengeri csillagokat a térségben. Most keresik az elhalás okait, vizsgálják a víz minőségét, kórokozók jelenlétét és esetleges vegyi anyag bekerülését az öböl vízébe.

G. P. Schmahl, a természetvédelmi terület főfelügyelője közölte, nem tudnak arról, hogy vegyi anyag került volna az öböl vízébe. Elmondta, hogy a víz hőmérséklete igen magas, és az elmúlt hónapok heves esőzései miatt nagy mennyiségű alacsony sótartalmú parti víz mozgott a nyílt tenger felé.

A világ más térségeiben tapasztalt korallfehéredéshez viszonyítva a Mexikói-öbölben lévő korallzátonyokat a szakemberek egészségesnek és stabilnak tartják.

Az elmúlt hónapokban az ausztráliai Nagy-Korallzátonyon, a karibi térség Floridához közeli részén, a Maldiv-szigetek térségében és a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon észleltek jelentős korallpusztulást.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása: amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő halakra és közvetve az emberekre is. A globális korallfehéredést a ciklikusan jelentkező, az elmúlt évben szélsőségesen erős El Nino-jelenség váltotta ki, ami sok óceáni térségben felmelegítette a vizet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt