A republikánusok háborús hős szenátora is beleszállt Donald Trumpba

külföld
2016 augusztus 01., 14:56
comments 153

Donald Trump az utóbbi napokban még talán a szokottnál is rosszabbul mérte fel a helyes irányokat, ugyanis olyan lépésekre ragadtatta magát, melyek nagyon rosszul veszik ki magukat a republikánus táborban.

A demokrata jelölőgyűlés egyik legerősebb pillanata az volt, amikor az Irakban meghalt muszlim amerikai katona, Humayun Khan apja, Khizr Khan szólalt fel. Miközben beszélt, végig ott állt mellette felesége, Ghazala Khan is, aki viszont nem szólalt meg. Trump ebbe kötött előbb bele, arra utalva kezdte el sértegetni egy interjúban a nőt, hogy azért nem szólalhatott meg, mert muszlim, majd arról beszélt, hogy nem csak az Irakban meghalt katona, hanem ő is sok áldozatot hozott, hiszen rengeteg állást teremtett és csodálatos épületeket épített.

És hát ha van valami, ami tényleg nem veszi ki jól magát a republikánus keménymagnál, akkor az a háborús hősök pocskondiázása. A dolog mostanra odáig jutott, hogy az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő republikánus szenátor, az arizonai John McCain is közleményben kelt ki Trump ellen.

Az egykori elnökjelölt amúgy nem vonta vissza ezzel támogatását Trumptól, amit annak ellenére ajánlott fel, hogy korábban Trump őt is megtámadta, amikor arról beszélt, hogy azt nem lehet háborús hősnek nevezni, akit elkaptak és fogságba került. McCain ugyanis öt évet ült vietnami börtönben, miután lelőtték a gépét 1967-ben.

McCain közleményében felidézi, hogy Trump egy halott katona szüleivel szemben volt tiszteletlen, és arra utalt, hogy a fiúkhoz hasonló emberek (azaz muszlimok) be se léphetnének az országba, hogy a katonai szolgálatról már ne is beszéljünk. McCain azt írta, ki sem tudja rendesen fejezni, mennyire mélyen nem ért egyet Trump szavaival.

Közleményében McCain utal arra is, hogy fogy a türelem Trump körül, és itt lenne az ideje, hogy elkezdjen példát mutatni az ország és a republikánus párt számára. Mert ugyan a párt felruházta a jelöltséggel, de ez nem jelent korlátlan engedélyt arra, hogy szabadon sértegesse azokat, akik a legjobbak közülük.

Közben a Washington Postban jelent meg egy cikk a szótlanul álló anyától, Ghazala Khantól, amiben elmondta ismét ugyanazt, amit korábban már több interjúban is: túl megrázó élmény volt látni a halott fiáról a fotókat és nem tudott volna nyilvánosság előtt így beszélni. És szerinte Trumpnak fogalma sincs arról, mit jelent valójában az önfeláldozás. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.