Durván megnőtt a gyűlöletbűncselekmények száma a Brexitre szavazó brit megyékben

Az Egyesült Királyság megyéi közül Lincolnshire-ben volt a legmagasabb, 75 százalék a Brexitre szavazók aránya - a rendőrségi adatok szerint ebben a megyében 192 százalékkal nőtt a rasszista és vallási indíttatású bűncselekmények aránya. Lincolnshire-ben tavaly 22 ilyen esetet regisztráltak, idén az Európai Unióból való kilépésről rendezett népszavazás hetén 44, a következő héten már 64 ilyen incidensről szerzett tudomást a rendőrség.

Kentben a szavazók 60 százaléka támogatta a Brexitet, ott 143 százalékkal nőtt a gyűlöletbűncselekmények aránya a tavalyihoz képest. Ezek közül a leggyakoribb a nyilvános zaklatás, például amikor emberek csoportosan azt követelik a járókelőktől, hogy bizonyítsák be, hogy beszélnek angolul, de sok esetben fizikai bántalmazásra is sor került.

A nagyobb brit régiók közül egyébként London kivételével mindenhol a Brexit-pártiak voltak többségben.

Mindeközben Nagy-Britannia-szerte megnövekedett a házfalakra firkált horogkeresztek száma, nem beszélve a gyújtogatásról és a faji indíttatású bántalmazásról. (Politico, Independent)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.