"Feleségem van, gyerekem és élni is akarok még" - mondta, amikor először megkeresték az ejtőernyő nélküli ugrás ötletével

ÉLET
2016 augusztus 01., 11:36
comments 129
link Forrás

Most fagyhat a mosoly az arcára az összes olyan seggfej ismerősödnek, akik fölényesen kiröhögték a Bond-filmek nagy meneküléseit vagy azt, amikor Indiana Jones önfelfújós gumicsónakkal ugrott ki a repülőből, és túlélte. Luke Aikins ugyanis sokkal durvábbat csinát meg a való életben, mint akár James, akár Indiana.

photo_camera Fotó: Mark Davis/Getty Images

A dél-kaliforniai Simi Walley területén 7600 méter magasabb kiugrott egy gépből, aztán szabadesésben zuhant egy, a sivatag fölé 60 méteres magasságban kifeszített, 30-szor 30 méteres hálóig, amibe úgy kellett belezuhannia, hogy a becsapódás előtti utolsó pillanatban megfordul, hogy a hátán landolhasson.

Olyan magasból fényes nappal eleve alig lehetett látni a durván egyharmad focipálya méretű célt, amit speciális fényekkel világítottak meg, hogy egyáltalán észrevegye. Tériszonyosak meg ne nézzék a fejkamrás felvételt arról, hogy zuhanás közben mennyit látott a célból!

Becsapódáskor 220 kilométer per óra körüli sebességgel zuhant és 3,9 g-s lassulást kellett kibírnia.

A vakmerő profi ejtőernyős, akinek már a nagyapja is repülőkből ugrált ki, és aki a Felix Baumgartner-féle magassági rekordkísérlet biztonsági tanácsadója is volt, 3 társával együtt vetette ki magát 7600-on a légcsavaros gépből. 4500 méterig oxigénmaszkkal lélegzett, amit ekkor átadott a vele zuhanó unkatestvérének. A kísérői 1500-on nyitottak ernyőt, onnantól egyedül esett tovább, egyenesen bele a hálóba. A férfi a durván kétperces akció közben többször is elgyakorolta a levegőben a végső megfordulást, amit sikerült is tökéletesen kiviteleznie.

Az ugrás nemcsak abban az értelemben volt izgalmas, ahogy mi, nemejtőernyősök elképzeljük. Utólag derült ki, hogy az utolsó pillantban arra kötelezték Aikinst, hogy mégis vegyen fel egy ejtőernyőt, bár azt nem kellett volna kinyitnia. Ő azonban attól tartott, hogy a hátára szíjazott ernyő sérülést okozhat landoláskor, így emelkedés közben sikeresen meggyőzte a hivatalos személyeket, hogy mégis engedjék minden eszköz nélkül ugrani.

Most már azt is tudom, minek lenni a legrosszabb a világon. Gátlastalan ejtőernyős gyerekének. Aikins négyéves fiának ugyanis a helyszínen kellett megnéznie, hogy a papa még a vele rokonszenvező szakértő ernyősök szerint is 50 százalék eséllyel véres pürévé csattan szét. Végül mázlija lett a gyereknek, aki az anyjában sem bízhatott, mert ő is ejtőernyős.

Az ugrót a világcsúcshoz a sisakjába szerelt kamera és GPS segítette, de az igazi technológiai bravúrt a speciális fények jelentették.

Aikinst két évvel ezelőtt hívták fel az őrült ugrás ötletével, amit "mint bárki normális ember" élből elutasított. "Feleségem van, gyerekem és élni is akarok még" - válaszolta, de aztán mégis azon rágódott a következő két hétben, hogy miként lehetne biztonságosan megvalósítani a dolgot, majd igent mondott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.