Megfejtették a női orgazmust

tudomány
2016 augusztus 01., 03:38
comments 171

Sokakat nem csak magánemberként érdekel a női orgazmus, hanem a munkaidejükben is ezzel foglalkoznak. Egy amerikai kutatócsoport is sokat dolgozott azon, hogy rájöjjenek, miért is létezik egyáltalán női orgazmus, annak ellenére, hogy a szaporodásban biológiailag már nem sok haszna van.

A kutatók az emberi orgazmus mellett rágcsálókban, majmokban és más emlősökben tanulmányozták a nőstény egyedek orgazmusát, és arra jöttek rá, hogy az emberi női orgazmus valószínűleg a nőstény macskáknál és nyulaknál ma is tapasztalható hormonfelszabadulás evolúciós maradéka lehet.

A macskáknál és a nyulaknál ez, a szex közben bekövetkező hormonfröccs jelzi a petéknek, hogy váljanak le a petefészekről.

Az embereknél azonban már nincs szükség ezekre a hormonfröccsökre, ugyanis az ember (több más emlőssel együtt) spontán ovuláló faj.

A spontán ovuláció úgy 75 millió éve alakulhatott ki, de az evolúciós nyomai a mai napig bennünk lehetnek.

A kutatócsoport szerint egy ilyen nyom lehet a női orgazmus is, de jó esélye van annak is, hogy a női orgazmus felvett azóta új funkciókat is, miután a szaporodásban betöltött eredeti szerepét már elvesztette. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.