Megfejtették a női orgazmust

2016 augusztus 1., hétfő 3:38
176

Sokakat nem csak magánemberként érdekel a női orgazmus, hanem a munkaidejükben is ezzel foglalkoznak. Egy amerikai kutatócsoport is sokat dolgozott azon, hogy rájöjjenek, miért is létezik egyáltalán női orgazmus, annak ellenére, hogy a szaporodásban biológiailag már nem sok haszna van.

A kutatók az emberi orgazmus mellett rágcsálókban, majmokban és más emlősökben tanulmányozták a nőstény egyedek orgazmusát, és arra jöttek rá, hogy az emberi női orgazmus valószínűleg a nőstény macskáknál és nyulaknál ma is tapasztalható hormonfelszabadulás evolúciós maradéka lehet.

A macskáknál és a nyulaknál ez, a szex közben bekövetkező hormonfröccs jelzi a petéknek, hogy váljanak le a petefészekről.

Az embereknél azonban már nincs szükség ezekre a hormonfröccsökre, ugyanis az ember (több más emlőssel együtt) spontán ovuláló faj.

A spontán ovuláció úgy 75 millió éve alakulhatott ki, de az evolúciós nyomai a mai napig bennünk lehetnek.

A kutatócsoport szerint egy ilyen nyom lehet a női orgazmus is, de jó esélye van annak is, hogy a női orgazmus felvett azóta új funkciókat is, miután a szaporodásban betöltött eredeti szerepét már elvesztette. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt