30 aranyunk lesz Rióban, ha minden sportolónk vágya teljesül

sport
2016 augusztus 02., 16:08
comments 143

Van olyan magyar olimpikon, akinek az a célja, hogy minden nap meghaladja önmagát és pozitívan gondolkodjon, van, aki a jogi egyetem elvégzését tűzte ki maga elé, a legesélyesebb aranyvárományosunk, Hosszú Katinka pedig a példamutatást jelölte meg céljaként.

De azért a nagy többség elég konkért tervekkel indult neki Riónak.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján valamennyi sportoló válaszolt a célját firtató kérdésre. Kishitűként nem érdemes versenybe szállni, a válaszok alapján erről nincs is szó. Ha mindenki teljesíti a tervet, akkor Magyarországnak nagyjából 30 aranya lesz az olimpián.

photo_camera Magyar sportolók indulnak Rióba Fotó: MTI

Teljesen pontos számot azért nem lehet mondani, mert több 20 év alatti sportoló beírta az olimpia aranyat a célokhoz, de azt nem, hogy mikor érne a csúcsra. A 19 éves Péni István sportlövő már most nyerne, de szerinte erre lesz legalább hét olimpiája. A 4*200-as gyorsváltóban medencébe ugró Márton Richárdnak 16 évesen még van ideje.

Ha mindenkinek bejönne a számítása, így nézne ki a magyar aranyérmesek listája:

Úszás: 6 vagy 8 arany

Cseh László kettőt is bevállalt, 100 és 200 pillangón, Gyurta Dániel is címet védene 200 méter mellen. Rajtuk kívül az olimpiai aranyat akarja Takács Krisztián (50 m gyors), Kozma Dominik (100, 200 gyors, gyors- és vegyesváltó), Verrasztó Evelyn (200 gyors) és két fiatal is, Grátz Benjámin és Richárd Márton, de lehet, hogy nekik ez inkább csak életcéljuk. Hosszú Katinka nem ígért aranyat. Még nyolcan legalább érmet nyernének.

Ha a realitást nézzük, Hosszú megnyeri a két vegyest és szerez még legalább egy érmet. És benne van még egy arany valamelyik úszótól, de nem feltétlenül Gyurta Dánieltől. Az három arany. Hosszú és Cseh is szerezhet még érmet, és lehet még egy vagy kettő a nagy létszámú úszócsapattól.

Kajak-kenu: 6 arany (abból egyet már most bukhattunk)

Pech, hogy a kajak-kenusok között a nyíltan az aranyért vízre szálló Horváth Bence (kajak kettes 200 méter) lehet az egyik, akit az utolsó pillanatban lecseréltek valamilyen ködös doppingügy miatt.
De lehet, hogy a helyükre beugró páros is aranyat ígér, ahogy a szintén doppingügy miatt eltiltott Dombóvári Bence kvótáját megkapó, mindössze 19 éves Kopasz Bálint. A kajak négyessel nyerne Kugler Attila, a kenu páros aranyat hozná haza a Mike Róbert-Vasbányai Henrik kettős, a 200 méteres sprinten győzne Douchev Janics Natasa, és címet védenének a női kajak négyes tagjai.
A doppingügyek nem tettek igazán jót a férfi kajakosoknak, talán a négyes szerezhet érmet. Viszont a kenu párosban éppen a vetélytársak kizárása teremt esélyt a Mike-Vasbányai magyar kettősnek. A női kajakosok nyerhetnek 1 vagy 2 aranyat. A csapattól az elvárás 2-3 arany lehet, a szövetségi kapitány öt érmet és legalább egy aranyat vár.

Birkózás: 4 arany

A Lőrincz-fivérek két aranyért mennek (Tamás ezüstérmes volt a londoni olimpián, Viktornak ez lesz az első olimpiája), a világbajnok Bácsi Péter is minden meccset meg akar nyerni, a világbajnokságot nyert Sastin Marianna célja is a dobogó teteje. Még ketten nyernének érmet.

A nyolc birkózónkat felkészítő edzők optimisták, mindenkit éremesélyesnek tartanak. Ebből azért reálisan két érem lehet, az egyik talán arany, de a tavalyi világbajnokság például óriási kudarc volt. 12 éve nyert utoljára magyar birkózó az olimpián, a nőknél a sportág 2004-es bemutatkozása óta nemhogy az érem, de a pontszerzés sem jött össze. Sajnos pont abban a súlycsopotban tiltottak el oroszt, amiben nem vagyunk érdekeltek.

Vívás: 3 arany

Párbajtőrben három indulónk is van, ketten írtak be aranyat, de van egyéni és csapatverseny is, szóval miért is ne: Boczkó Gábor és Rédli András is szerezhet aranyat, valamelyikük akár kettőt is. Márton Anna a női kardban nyerne olimpiai aranyérmet. (A londoni győztes Szilágyi Áron kardozó „minél jobban szeretne vívni és teljesíteni az olimpián”. Az olimpiai ezüst és bronzérmes, tavaly világbajnoki címet nyert Imre Géza pedig azt írta, hogy szeretné „pozitív élményként megélni az olimpiát”.) Még öten legalább érmet nyernének.

Szilágyi Áron címvédő, de kardban nagyon sűrű a mezőny, óriási bravúr lenne a duplázás. A dobogó azért nem irreális elvárás, a férfi párbajtőr csapat nyerhet még érmet.

Dzsúdó: 2 vagy 3 arany

Bor Barna és Karakas Hedvig bejelentkezett az aranyra, Tóth Krisztián is, de azzal a megjegyzéssel, hogy most vagy Tokióban.
A szövetségnél 2-3 éremre számítanak. Az simán benne van, Londonban Ungvári Miklós második, Csernoviczki Éva harmadik volt. Ők most is érmet nyernének.

Vízilabda: 2 arany

A férfi és a női válogatott tagjainak döntő többsége is az aranyat célozta meg. Aki nem, az a maximumot.

A férfiaknál a dobogó a hivatalos elvárás, már ez is bravúr lenne. A nőknek több esélyük van az éremszerzésre, de ahogy a fériaknál a szerbek, a nőknél az amerikaiak a toronymagas esélyesek.

Sportlövészet: 1 vagy 2 arany

Ketten is az aranyat nevezték meg célként. Sidi Péter volt már világbajnok, de az eddigi négy olimpiája nem sikerült. A 19 éves Péni Istvánnak ez lesz az első olimpiája, az a célja, hogy ő legyen az a magyar sportoló, aki a legtöbb olimpián szerepel. És nyerne aranyat is.

Két pontszerzés lesz ebből.

Atlétika: 1 arany

A kalapácsvető Pars Krisztián megvédené a címét.

Pars számos sérülése miatt ez szinte lehetetlennek tűnik, már az is felmerült kérdésként, hogy egyáltalán kiutazzon-e az olimpiára. Éremre talán, pontszerzésre biztosan esélyes a diszkoszvető Kővágó Zoltán és a súlylökő Márton Anita.

Öttusa: 1 arany

Marosi Ádám jelezte, hogy ő bizony aranyért megy.

Ez az a sportág, amiben a legtöbb kiszámíthatatlan tényező van. Marosi négy éve bronzérmet nyert, tehát elvileg összejöhet neki az előrelépés, de simán lehet, hogy ha lesz magyar arany, azt nem ő, hanem a nőknél idén világbajnoki címet szerző Kovács Sarolta nyeri, aki a célja között az érmet tüntette fel. Szintén dobogóra pályázik Demeter Bence. Nyilván, a múlt kötelez, magyar öttusázók eddig kilenc olimpiai aranyat szereztek, de legutóbb Vörös Zsuzsanna tudott mindenkit megelőzni, még 2004-ben Athénban.

Ökölvívás: 1 arany

A kétfős ökölvívócsapat egyik tagja, Harcsa Zoltán aranyat szeretne.

Ez tűnik a legoptimistább vágynak. A másik bokszolónk, Bacskai Balázs is érmet szeretne. Egyetlen pontszerzés lesz a végén.

Akik már nyertek

A londoni győztesek közül a hosszútávúszó, de 800 méteren is induló Risztov Éva azt írta, hogy szeretné magából kihozni a maximumot. A Dombi-Kökény kajakpáros egyik tagja sincs kint. Berki Krisztián sem szerzett kvótát, lólengésben Hidvégi Vid indul, a célja a döntőbejutás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.