Erdogan a puccs megszervezésével vádolja a Nyugatot

2016 augusztus 2., kedd 14:59
105

"A nyugatiak a terrort támogatják, a puccsistákkal vannak"

- nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan török elnök a TRT török televíziójában kedd délután, reagálva arra, hogy az ország NATO-szövetségesei közül többen is bírálták Ankarát az elmúlt két hét megtorlási hullámát követően.

Foto: Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Anadolu Agency Fotó: Turkish Presidency / Yasin Bulbu

Erdogan nem mondta ki, de elsősorban nyilvánvalóan Németországra és az Egyesült Államokra utalt, miután mindkét országgal látványosan megromlott országa viszonya az elmúlt hetekben. Arról viszont nyíltan beszélt az elnök, hogy Törökország nem kapja meg a kellő támogatást a terrorizmus elleni harcban.

Kritizálta az amerikaiakat, amiért nem adják ki a török hatóságok kérésére Fethullah Gülent, a Hizmet mozgalom vezetőjét, aki évek óta pennsylvaniái birtokán él, és 2014 óta körözi a török rendőrség.

Az elnök azt is mondta, hogy a puccsot külföldön tervelték ki, és értetlenségének adott hangot, amiért külföldi szövetségesei - elsősorban az USA - nem tekinti bizonyítottnak, hogy az imám áll az összeesküvés mögött.

"Azt kell mondjam, hogy ezt a puccsot külföldi erők szervezték, nem itteniek. A forgatókönyvet Törökországon kívül írták."

Újabban a németekkel is feszült a törökök viszonya, és nekik is üzent most Erdogan. Azt állítja, hogy a törökök átadtak 4000 dokumentumot terrorista-bevándorlókról a német hatóságoknak, de ők nem tettek semmit.

A török kormány hétfőn bekérette a német nagykövetet, hogy magyarázatot kapjon arra, miért nem kapcsolták be őt élőben, amikor Kölnben törökök tízezrei vonultak utcára, hogy kifejezzék vele szolidaritásukat. Az élő videós kapcsolatot a hatóságok a feszült politikai helyzetből adódó kockázatokra hivatkozva tiltották meg. (Independent / Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt